Egyetértek Kotlebával

Megdöbbentő, hogy egyáltalán a parlamentbe kerültek.

Magam sem gondoltam, hogy ez valaha is előfordulhat velem, de az élet mindig tartogat meglepetést. A parlamenti választások után bő egy évvel, mégis így vélekedem. 

Pontosabban az egyik kirohanásával értek egyet, miszerint fasiszta rezsim uralkodik az országban. Legalábbis bontakozni készül.

Ez így van, de vajon ezt kinek köszönhetjük? Nem Ficonak, hanem személyesen Kotlebának és a pártjának. A nacionalista, nyíltan antiszemita politikájának. Megdöbbentő, hogy egyáltalán a parlamentbe kerültek. De ott vannak, és ez a bizonyíték, hogy a fasiszta eszmékre igény van. Van az a réteg,  aki vevő a beteges programjukra. Sajnos, nemcsak az egyszerű nép- bár az is szomorú-, hanem felsőbb körökben is egyre jobban terjednek a  szélsőséges eszmék, mérgek.

A Nyitrán rendezett konferencia Tiso mentegetése,  bemutatása is egy agyrém. Rendben, mutassák be ki volt e jeles férfiú, de a teljes valójában. Tényleg nem lehetne róla hallgatni, elhallgatni a cselekedeteit. 

Pap volt. Államalapító volt. 

De az elhurcolt honfitársaink számára mi és ki volt Ő? 

Csupán hetvenezer ember nevében kérdezem. Nekik, családjuknak mit jelentett akkor az ő neve, és  a túlélőknek, rokonoknak mit közvetít ma egy ilyen konferencia? 

Azt, hogy mi mindent tett Tiso, azt egy egyháztörténész, megyei püspök nem tudja és nem is akarja megítélni. Szerintem pedig pontosan tudja, csak nem akarja megítélni. Vajon miért is? A jelen levő díszpintyek erre elég magyarázatot adnak. Igaz a közmondás : madarat tolláról...

Pedig nem megítélnie kellene, hanem elítélnie. Neki is és az egész katolikus egyháznak. Legalább  így utólag, és bocsánatot kérni a zsidók ellen elkövetett  szörnyűségekért. Lehetne így  is emlékezni, sőt így kellene. Gyakrabban és hangosabban, gyermekeink miatt.

Hogy a Soá soha ne történhessen meg. Se nálunk, se máshol.