Ejj, Cica!

Szigeti Attila | 2019. augusztus 22. - 19:48
„Az edző az egyesület tagjaként képes partneri együttműködésre a játékosaival, edzőkollégáival, a labdarúgás más szereplőivel. … Képes az  egyesületi partnerek közti kommunikációra, együttműködésre, a kapcsolatok során adódó konfliktusok kezelésére, a konfliktusokból adódó feszültségek konstruktív feloldására. Képes  hatékony írásbeli szövegalkotásra, szakmai nyelven tud véleményt alkotni, érvelni, mások érveit megérteni a szakmai vitában.” 

Ahogy fentebb az UEFA Coaching Programme irányelvei is rámutatnak, az eredményes labdarúgóedző tulajdonságaihoz, képességeihez alapvető feltétel a kognitív kompetencia, amely nélkül a többi kompetencia nem működhetne.

Amikor Peter Hyballa átvette a DAC labdarúgócsapatát, szinte napok alatt megváltozott a játékoskeret összetétele, drasztikus fiatalításra szánták el magukat a klubot működtető személyek. Olyan játékosok távoztak, akik addig meghatározták csapatunk összetételét. Ezekben a napokban többen teszik fel többek között azt a kérdést, hogy ez most az új edző, az akkor színre lépő Peter Hyballa, a klubvezetés, esetleg mindkettő döntése volt-e? Ne tegyük fel, mert ilyen esetekben már a „ha” és a „volna” szócskák emlegetése értelmetlen szócsépléssé válna.

Tagadhatatlan, hogy Peter Hyballa a maga laza, nem ritkán túlmozgásos megjelenésével azon nyomban megosztotta a nagyérdemű véleményét, és volt mérkőzés, hogy talán többen nézték az edző gesztikulációját, mint magát a mérkőzést. Valljuk be őszintén, attraktív futballt csempészett ebbe a nem éppen színvonalasnak nevezhető Fortuna Ligába, mégpedig úgy, hogy követte a klubunk filozófiáját. Abba most ne menjünk bele, hogy az mennyire nézőkiszolgáló vagy egyáltalán kell-e annak lennie.

Az viszont tény, hogy valamit magára adó edző nem szeretne félévente új kerettel kiállni a publikum elé, mert klubunk játékos-biznisze erre kényszeríti. Magyarul: felhozunk egy játékost bizonyos szintre, és piacra dobjunk. Nincs edző az univerzumban, aki ezt szívesen fogadná.

Szóval jött a történelmi második hely, és mindenkivel nagyot ugrott az a bizonyos ló. Nyilatkozatok, tervek, elképzelések láttak napvilágot. Egyedül, csak a legfontosabb futballstadion kellék, a néző kapkodta a fejét és bizakodott.

Egy sikeresebb időszak után természetszerű, hogy az érintettek szeme előtt rózsaszínben látszik a világ, viszont a futball képes akkora nem várt pofonokat kiosztani, amitől edzősorsok, játékos-karrierek és stadionlelátók tudnak napok alatt megváltozni.

A lelátó keresi a hibát és a hibást. Rámutat, kritizál, fütyül és elmarasztal. Hibás az edző, mert rossz a taktika, rossz a kezdőkeret, rossz a csere és rosszkor, hibás a játékos, mert nem rúg gólt, hibás a vezetőség, mert eladta a „versenylovat”… De hát, szíve joga! Nem szakember! Szórakozásból, elkötelezettségből, a sportszeretetéből jön ki a meccsre. A jegyváltásnál nem mondják, hogy csak szakemberek válthatnak jegyet, azt sem, hogy hogyan szabadna szurkolni és kinek, kit kell szeretni és mennyire. És ez így van jól! Arra van szabályzat, hogy hogyan kell viselkedni. És az ebbéli kötelezőket nem is lépték át! Ugye, Peter?! Az edzőnek viszont írott szabályai vannak ilyen esetekre. Az alkalmasságáról szól az is, hogy a pályán kívül hogy kezeli a kompetenciájába tartozó helyzeteket. Peter Hyballa hibázott, mégpedig nem kicsit, hanem nagyot. Olyan dolgokkal kezdett el foglalkozni, ami nem az ő kompetenciájához tartoznak. Ha stadion fütyül, nem az edző dolga megítélni, hogy jogos-e. A primadonna sem szól le a színpadról, hogy ez most rosszul esett. Ha a hangnem kritikus, épp olyan alázattal fogadható a kritika, mint az magasztalás. A közszereplők ismerik az öregzöldet, hogy ki k_rvának áll, ne csodálkozzon, ha b@szogatják. Nyilván nem könnyű mindig uralkodni az érzelmeken. De ahogy a sajtószobában nincs dilettánskérdés, csak megválaszolandó, úgy nincs értelme azon elmélkedni, hogy igaza van-e a szurkolónak. 

Tapasztalatlanság? Más egy felnőtt csapattal játszani és más az ifikkel. Fejlődni mindig érdemes! Észre kell venni, mikor sok a duma, és több a „magyarázom a bizonyítványomra” kiesett idő, mint a teljesítményre.  Egy biztos, Peter Hyballa egy vezetőedző, nem egy nyafka primadonna! És ennek megfelelve kell viselkednie!

Még, ha egy buszsofőr nem tud angolul, akkor is…