Eldönthetjuk, milyen országban akarunk élni

A szlovákiai helyzet nagyon összetett. A szörnyű bérgyilkosságról, az országban uralkodó állapotokról, és arról a gyanúról van szó, miszerint a kormányba befurakodott a maffia.

Az újságíró Ján Kuciak, és menyasszonya, Martina Kušnírová kivégzését ki kell vizsgálni, az elkövetőket pedig meg kell büntetni. Nem lehet kételkedni abban, hogy a nyilvános adatokkal dolgozó, és a közérdeket szolgáló oknyomozó újságírót valaki el akarta hallgattatni. Elhallgattatása pedig rámutat arra az állapotra, ami ebben az országban uralkodik. Rámutat a maffiakapcsolatokra, és az "ő embereikre", akik a törvény felett állnak.

A kettős gyilkosság ügyében nem Kaliňák és Gašpar nyomoz. Az ügyön egy nyomozócsoport dolgozik, amit szükség szerint külföldi szakértőkkel is fel lehet tölteni - tehát semmi okát nem látom annak, hogy ez a két ember a posztján maradjon.

Másrészt beszélnünk kell arról a helyzetről is, amibe ezt az országot sodorták. Ki a felelős ezért? 2006 óta - rövid megszakítással - Fico és Kaliňák kormányoz. A köztársasági elnök arról beszél, hogy maffiaországban élünk, amit alátámaszt Ján Kuciak utolsó cikke is. Ezért úgy érzem, szét kell néznünk a házunk táján, és meg kell említeni néhány ügyet:

- Malina Hedvig, aki saját magát verte meg és hamis tanúzással vádolták.

- A szepsi romák, akiket megvertek a rendőrök, és amikor feljelentést tettek, hamis tanúzással vádolták őket.

- A Bašternák-botrány, ami évekig mintha meg se történt volna, és csak társadalmi nyomásra került kivizsgálásra.

- Fico és Kaliňák adótitkokat használnak fel politikai ellenfelük és az államfő ellen.

- Az olasz maffiáról nem is beszélve...

Ha elgondolkozunk az említett ügyekről, rájövünk, hogy közös nevezőjük is van:

"Mondj igazat, mutass rá az igazságtalanságra, és az államhatalom megtámad!"

Ezek mindig is igyekeztek elhallgattatni azokat, akik kényelmetlenek voltak. Mečiar is így tett, és szellemi örökösei, Fico és Kaliňák is így tesznek.

Látjuk azt is, hogy Fico és Kaliňák - de koalíciós partnereik is - foggal-körömmel ragaszkodnak a hatalomhoz. Mi értelme volna így tenniük, ha nincs rejtegetnivalójuk? Hogy az emberek újra bízzanak a kormányban, ahhoz kormányátalakítás kell, és ennek az átalakított kormánynak már nem lehet Robert Fico a kápója...

Ha esélyt akarunk adni gyermekeinknek egy normális életre ebben az országban, akkor beszélnünk kell a kialakult helyzetről. Ha elfordítjuk a fejünket és hallgatunk, akkor a kiválasztottak érdekeit szolgáljuk, akik majd továbbra is bármit megengedhetnek maguknak - büntetlenül.

Meggyőződésem, hogy valaki azért vette a bátorságot két tisztességes ember likvidálására, mert az országban ilyen állapotok uralkodnak...

A hatalom az emberek kezében van. A politikusokat le lehet cserélni, az állampolgárokat viszont nem.