Én kimondom: ezért nem lesz autonómiátok!

Csehszlovák Kém | 2016. február 4. - 14:05
Amíg a magyar társadalom egyfajta nacionalista forradalmi lázban ég, és a magyar politikai osztály tagjai nem látják be, hogy a kisebbségek saját országuk politikai közösségébe való kollektív integrálódása a határok fölötti magyar-magyar kapcsolatok elmélyítésével nem ellentétes, és az “egységes magyar nemzet” helyreállításával összeegyeztethető, addig nincs esély az előrelépésre.

Alaposan megtrollkodta a jobbikos cukiságplakátok koreográfiájára kísértetiesen hasonlító billboarddal a szlovmagy közéletet egy szimpla gatyaletolós ripacs az MKP választási listájának 150. helyéről.

Hősünknek megadatott az a bizonyos 15 perc hírnév, hiszen az autonómiabillboard sajtóbeli “karrierjének”másnapján már a kutya nem foglalkozott vele. Mindössze a megzavarodott MKP-hívek láthatóan csodálkozó és fejvakargatós vitája hallatszott be ablakunk alatt.

“Valaki lefizette kívülről”, állítja az egyik, mások gratuláltak és az “MKP kétszínű politikáját” emlegették az esettel kapcsolatban: az MKP ugyanis már évek óta ígérte autonómiatervezetének bemutatását, de helyette csak egy fércmunkát kaphattak a hívek, no meg a téma tabusítását, nem szól szám, nem fáj fejem.

És valóban úgy tűnhet egy pillanatra, a szegény egyszeri MKP-tagot már saját pártja is cserben hagyta, holott, ez nem mai történet, a parán évekkel korábban is írtam róla, nem figyeltetek.

A gútai munkanélküli fiatalember pozsonyi parádéja a 2016-os országgyűlési választások előtt fél perccel óriási kiábrándulást okozhatott, de talán még mindig nem késő megérteni: az autonómiáról, mint politikai programól, az MKP nem most, 2016-ban, hanem már 2010-ben, a kettős állampolgársági törvény budapesti elfogadásával mondott le végérvényesen. Ebben az írásban pedig röviden összefoglalom, miért.

Kezdjük azzal, hogy a területi autonómia a mindenkori nemzeti kisebbség egy olyan törekvése, amely arról szól, hogy a többségi nemzet, esetünkben a szlovák, feladja nemzetállami elképzeléseit és multietnikus demokráciaként működik tovább. Ez egy elég nagy deal, amelyben mindkét szereplőnek el kell érni a bizalomnak egy olyan fokát, hogy egyik résztvevő fél se vonja kétségbe a másik szándékát. “Felvidék nem Szlovákia” vagy “Vesszen Trianon!” jelszavakkal ezt a büdös életben nem fogjátok elérni, mint ahogy a szlovák nacionalisták részéről is túl van tolva a “az ország déli részét elszakító magyar irredenta” narratívája.

Az autonómia ugyanis arról szólna, hogy a szlovák nemzetállam lemondana területe egy részének kizárólagos ellenőrzéséről, azaz, feladja nemzetállami elképzelését. Csakhogy jelenleg az van, hogy a szlovmagyarok egy része már magyar állampolgársággal is rendelkezik, amely szlovák olvasatban annyit jelent, hogy a magyar állam kitolta, vagyis ki akarta tolni a magyar nemzet határait illetve részbeni joghatóságát szlovák területre is. Ez pedig pont egy esetleges területi autonómiát eredményező szlovák-magyar dealnek mond 180 fokban ellent.

Gondolom te itt már rájöttél, amire a szerencsétlen fideszes, jobbikos, emkápés, via novás úgynevezett nemzetpolitikusok még nem: a kettős állampolgárság kiterjesztésével megszűnt az autonómia követelésének jogi alapja is, hiszen ezt a szlovák oldal értelmezheti úgy:

1. a magyar oldal megkérdőjelezi Szlovákia területének szuverenitását,

2. Egy másik politikai közösségben való részvétel joggal ütné a szlovákiai multietnikus demokrácia kialakítását.

Ezért mondhatom azt, hogy az emkápé már 2010-ben lemondhatott a területi autonómiáról, és politikai szélhálmosságot követett el, miután éveken keresztül ígérgette híveinek a párt autonómia-programjának bemutatását, mivel ők is tudhatták: a kettő egyszerre nem fog menni. Mindez természetesen a mai budapesti kormány teljesen elhibázott nemzetpolitikája miatt történhetett meg, mert:

1.egyoldalú lépéssel bevezette a kettős állampolgárság intézményét. Az autonómiának lett volna esélye, de azt csak kétoldalú tárgyalások megkezdésével lehetett volna elindítani, bármely fél egyoldalú lépésével az autonómia kivívásának esélye nullára csökken.

2. a kettős állampolgárság egyoldalú megadásával ezt az esélyt játszotta el a magyar fél, ráadásul ezzel párhuzamosan folyamatosan követeli az autonómiát is, ami szlovák olvasatban egyértelműen a szlovák állami szuverenitás megkérdőjelezéseként fordítható.

3. jelenleg Szlovákia nemzetállamnak képzeli magát, de az autonómia nyugaton is elfogadott megoldás, ezért, európai kereteken belül, a magyar oldal folyamatos nyomás alatt tarthatta volna a szlovák felet, tehát ők lettek volna lépéskényszerben.

Összességében: Budapest a szlovák nemzetállam bullshitjét okkal megkérdőjelezheti, de Szlovákia területi integritását nem. Az viszont úgy nem fog menni, hogy jogkiterjesztést hajtok végre általam hasonónak ítélt emberek számára egy szomszédos országban és közben nekik területi különállást is követelek a központi hatalomtól.

Ha idáig eljutottál és megértetted a szövegemet, akkor nyilvánvalóan máris a megoldáson töröd a fejed, ha szerinted a területi autonómia jelenthet orvosságot minden problémád megoldására, mégis mit lehetne akkor tenni.

Az elméletben pofonegyszerű lépésről, lássuk be, a gyakorlatban még csak nem is álmodozhatunk: sajnos most az van, hogy egy pozitív forgatókönyv megvalósulásához a magyar államnak vissza kéne lépni a kettős állampolgárságtól. Ez, december 4-e valóságos nemzeti mártírnappá turbósítása után, nyilvánvalóan kommunikálhatatlan Orbánék részéről, így bátran kijelenthetjük: az Orbán-kormány elképesztően súlyos hibát követett el az ún. nemzetpolitikában. Gyakorlatilag lehetetlenné tette a hatuma autonómiatörekvéseket. Nem csak itt Szlovákiában, de Erdélyben is. És ez azért para, mert az autonómia elméletben járhatott volna haszonnal számotokra, de ehelyett most leadhattok egy szavazatot a Fideszre. Ba Dum Tss!