Ennyit tudtok, szlovmagy utánpótlás?

Csehszlovák Kém | 2016. február 26. - 22:15
Ismerjétek meg a pillanatot, amikor Bugár és Berényi fiatalabbnak tűnik pártjaik ifiszervezetőinél.

Teljesen mást gondolnak a fiatalokat érintő kérdésekben a Híd és az MKP jelöltjei, írja a Para a videoriportról, amelyben A Híd ifjúsági szervezetének (Iuven) elnöke, Morvay Péter, valamint az MKP legfiatalabb elnökségi tagja, több posztunk főhőse, Samu Pista válaszol a portál kérdéseire.

Mr. Szépfiú és Mr. Retardsrác sajnos nem okozott pozitív csalódást azoknak, akik kritikusan nézik a mai szlovmagy pártok utánpótlási alternatíváit. De a Híd és az MKP legalább felmutat néhány bohócot, az egyszemélyes, titokzatos harmadik szlovmagy párt  ifi szervezete viszont teljességgel láthatatlan.

Lássuk most a két ifi válaszait, amelyek – a videóriport címével ellentétben - inkább hasonlítanak egymásra, mint különböznek.

Samu elmondása szerint másfél évet volt kint külföldön, és elképesztő jól keresett, hihetetlen magas színvonalon élt. Mit tesz ilyenkor egy vállalkozó szellemű fiatal, aki többre vágyik? Még jobban és többet dolgozik, hogy még jobban és többet keressen, hiszen ez a normális, ezt diktálja a józan paraszti ész. Ki ne szeretne többet adni családjának, szeretteinek, ha van rá lehetősége? Emkápés Piftánk azonban szembe ment a józan ésszel és a normalitással - hazajött Szlovákiába nyomorogni, elhagyta a jólétet, amiben másfél évig része volt. Megköszönhetjük ezt a vallomást neki, mert így tisztán láthatjuk, melyik az a párt, amelyre biztosan nem szavazunk a választásokon. Samu ugyanis gyakorlatilag azt mondja, ami itthon, Szlovákiában van, az számára megfelelő, ráadásul végre otthon van!

Biztosan emlékeztek még Fischer Palikára, a 90-es évek elején a Ferencváros szépreményű csatára volt Magyarországon. Kiszúrta őt a Litmanennel fénykorát élő holland Ajax Amsterdam is, leszerződtették, szép gólokat fejelt. Piftával ellentétben viszont ő csak fél évig bírta, aztán hazament Magyarországra. Amikor az újságírók megkérdezték, Palika, mi történt, miért jöttél haza, az aranylábú csak ennyit mondott: “Szép volt, jó volt kint, de itthon anyám főzi a legjobb pörköltöt és itthon vannak a haverok”. Ba dum tssss, ennyike.

A srác, ahelyett, hogy szép sportkarriert futott volna be és megalapozta volna jövőjét, inkább a megszokott kényelmet és rutinfeladatokat választotta. Samu gyerek sem ajánl mást: ha egy párhuzamos valóságban az MKP hatalomra kerülne, nem változtatna Szlovákiában semmit, mert hát ő akkor érzi jól magát otthon, ha ingyen utazhat a vonaton és nem akkor, ha fizetni kell érte.

Mr. Retardsrác után, kíváncsian vártam a Hidas arcot, de nem akartam hinni a fülemnek. Tényleg létezik az MKP-tól és a Smertől is populistább párt Szlovákiában, ráadásul magyarul és balról előzik e két szervezetet? Azt mondja Mr. Zakó-Sako – hogy maradjunk egy pillanatra az ingyen vasút témájánál –  ő azért nem ért egyet Fico populista törvényével, mert hát kevesli. Csak, hogy mindenki értse: Morvay szerint nem azért rossz az ingyenvonat, mert két kézzel szórja Fico a közpénzt, ahelyett, hogy valódi célokra fordítanák azt, hanem mert diszkriminatív, mert nem kaphatja meg mindenki a kedvezményt!

Hirtelen izzadni kezdtem, borzalmas rémálmom volt: a csinos zakóba egy kétszer akkora Ficót varrtak, aki ráadásul magyarul beszélt! Ráadásul, nem tudtam a gondolatot elhessegetni, hogy azért került ez a srác a Iuven éléről a Híd listájára, mert jól áll rajta egy sportzakó… Őrület! De a miért lennél alkalmas parlamenti képviselőnek kérdésre, a srác első helyen ezt a lehetséges opciót még be is mondja! Vagy mert jók a kapcsolatai, hello, Móricz Zsigmond! Ettől már csak az volt nagyobb konkrétum, amikor Mr. Zakó-Sako ezt mondta, figyeljék: “Ha a Híd kormányon lesz, akkor csak egy fiatal tudja képviselni azokat a fiatalokat, azok érdekeit, akiknek ez fontos”. Ti értettétek?

Félve hallgattam meg a legalizálnák-e a marihuánát kérdésre adott válaszokat is.

Mr. Zakó-Sako szerint nem érett meg Közép Európa és Szlovákia a marihuana legalizálására. Kösz, haver, hogy felnőtt választópolgárként kezelsz…

Igazán erősetviszont itt az Önképző Pifta ment. Saját bevallása szerint, bár rendszeresen képzi magát, még mindig nem tudja, mi az a marihuána, és hát ugye nem legalizálná, mert fiatal családos apa. Mintha a kettő között lenne összefüggés. Kár, hogy arra nem tért ki, milyen szert kellett akkor szívnia, amikor suttyó jobbikosokkal akciózott közösen az elmúlt években.

Összességében tehát vastagon szomorú körképet láttunk. Ha ehhez még hozzátesszük a “Fiatal Függetleneknek” nevezett pártkatonákat és a Jobbik-Felvidék kriptoszervezeteként működő MKP-Via Novát, nehéz pozitívan látni a feltartóztathatatlanul dübörgő szlovmagy ún. fiatalítási folyamatot.

Mit lehet ehhez hozzáfűzni? Nézzétek meg a korukhoz képest sokkal fiatalosabb Bugár Bélát és Berényi Józsefet Sajfával , kész felüdülés és időutazás lesz!