Étel, ital, álom... - új állandó kiállítása van a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának

Rigó Konrád | 2019. február 20. - 20:43
A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma a Szlovák Nemzeti Múzeum tagintézménye, amit a minisztérium kulturális örökséggel foglalkozó főosztálya igazgat, ami pedig az államtitkárságomhoz tartozik. Bonyolult és unalmas az előző mondat mégis ennek köszönhető, hogy januártól minden nap nyitva Kassán a Márai Sándor Emlékkiállítás és az, hogy ma átadtuk a látogatóknak Pozsonyban a múzeum új állandó kiállítását. Csak akarat, jó szakemberek, nomeg pénz kellett hozzá. Mindössze ennyi. Tizenhat éve nem történt ilyen. Ma igen. Jó érzés és minden álszerénység nélkül mondhatom, büszke vagyok. A múzeum csapatának pedig innen is, még egyszer, gratulálok! Mondtam a megnyitón pár mondatot. Ezt:

Tisztelt Főigazgató Úr, Igazgató Asszony, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A muzeológusok világa, mint más szakmáé is, sok belső törvényszerűségből áll. Ennek összetevői többek közt azok a kérdések, amely magától értetődőek, egyszerűek, de egyben leleplezők is. A kérdésekre adott egyértelmű válaszok pedig felérnek a megmérettetéssel! Az ilyen egyenes kérdések közé tartoznak, a hány gyűjteményi tárgyat kezel a múzeum, vagy a hány gyűjteménye van a múzeumnak? 

Igen, jelentős ez a nap, mégpedig több szempontból is! A kérdésekre adott válaszok ugyanis igazolják azt a programot, amit 2001-ben fogalmazott meg a Magyar Kultúra Dokumentációs Központja, majd egy évvel később a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma. A Szlovák Nemzeti Múzeum tagintézményeként működő magyar múzeum 2003. májusában nyitotta meg első állandó kiállításait ebben a történelmi épületben, a Brämer kúriában. Akkor a néprajzi kiállítás csaknem egésze múzeumi kölcsönzésekből állt össze, és most közel 16 évvel később egy új állandó kiállítás megnyitóján találkozhatunk, amikor az Étel, ital, álom… - Mindennapok és ünnepek a nép életéből c. tárlat esetében a gyűjteményi tárgyak túlnyomó többsége már a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma etnográfiai gyűjteményének féltve őrzött kincsei.

Igen, ez a múzeumi tevékenység egyik legfontosabb feladata, kötelessége: kiemelkedő jelentőségű és értékű gyűjteményi tárgyak megkeresése, gyűjteménybe vétele, kutatása, restaurálása, majd annak bemutatása, hogy kanonizálódjon egy nemzeti közösség múltja és kultúrája. Természetesen mind a szlovákiai magyarok és a többségi nemzet, mind a külföldi látogatók előtt.

Igen, jelentős ez a nap, mert a második állandó kiállítás megnyitója arra is figyelmeztet minket,

hogy 30 évvel a rendszerváltozástól már ideje, hogy mérleget vonjunk.

Hogyan éltünk lehetőségeinkkel, amit az állami költségvetésből működő régiúj és új intézményeink kínáltak? Teljesítették-e elvárásainkat pl. a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, az Ifjú Szivek Táncszínház, a Kisebbségi Kulturális Alap? A kört tágíthajtuk az RTVS magyar rádió és tévé adására, de akár a komáromi Selye Egyetemre vagy a nyitrai Közép-európai Tanulmányok Karára is. S nem kellene kihagyni a megyei fenntartású hivatásos kőszínházainkat sem!

Egy állandó kiállítás megnyitója mindig hordoz magában valami bizonytalanságot, főképpen, ha egy korábbi állandó kiállítást váltunk egy újjal.

Ez pedig az állandónak nevezett kiállítás ideiglenessége!

Pedig nem titok, hogy egy állandó kiállítás időtartama mindössze 5-10 év, a korábbi – Hagyományok és értékek c. kiállítás – ennél sokkal tovább szolgálta a tárlatlátogatókat. Az új állandó kiállítás komoly szellemi alkotás, mindig az adott korszak és alkotóinak tükre. Mintegy igazolása Marcel Proust muzeológusok által gyakran idézet gondolatának, hogy „A valódi utazás nem az, amikor új tájakat fedezünk fel, hanem az, ha új szemmel nézzük az ismerős vidéket.” Elsőrendű feladat, hogy a látogatók megismerésén keresztül készüljenek a korszerű, érthető, szakmailag megalapozott és hatásos kiállítások. Bármennyire is a régmúlthoz kötődik számunkra a múzeum fogalma, mégis szakmai és kulturális létkérdés, hogy új szemmel, új szempontokból nézzük az ismert tárgyakat, ami kommunikálni képes a látogatók igen változatos csoportjainak tekintetével. 

Hogy mindez valóra váljon, teljes szívből kívánom mind a kurátornak, Danter Izabellának, mind a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának! Köszönet a Szlovák Nemzeti Múzeum vezetőségének, főigazgató úrnak, az elmúlt közel két évtizedért és a most megnyíló új állandó kiállításért is!

2019. február 20., Pozsony