EU-s fiatalok munka nélkül

Rigó Konrád | 2017. április 4. - 00:35
Az EUROSTAT új jelentése egyszerre jó és elszomorító. Jó azért, mert újra igazolja, hogy Szlovákiában, csakúgy mint az EU legtöbb államában nő a foglalkoztatottság. Másrészt a fiatal munkavállalók tekintetében nem állunk fényesen. És akkor még nem beszéltünk regionális bontásról.

Nyolc éves mélyponton az euróövezeti munkanélküliségi ráta hirdeti a pár órája megjelent MTI-s hírre hivatkozva a Külföld rovat, itt, a Paraméteren. Minden igaz amit leírtak, és mindennek örülhetünk is. Csak pár számmal egészíteném ki - mindegyik megtalálható az Eurostat hétfőn közzétett jelentésében.

Szlovákiában 8,6%-os munkanélküliséget mutat, ami 1,6%-al kevesebb tavalyhoz mérten. 

Ezzel Szlovákia komolyan erősít, és a 8,6-al a 20. helyet éri el az EÚ 28 tagállamai közt. A V4-ek közt már sereghajtó, és azt is meg kell említeni, hogy Csehország az abszolút győztes, hiszen 3,4%-al vezeti a listát. 

Ami ettől sokkal viszont sokkal rosszabb:

19,1% a 25 év alattiaknak munkanélküli. 

Persze, ugyanitt el kell mondani azt is, hogy tavaly ilyenkor ez még 24,5% volt, és az is igaz, hogy Spanyolország (41,5%) és Portugália (25,4%) mellett Finnország is 20,2%-t produkált. Ám ez eléggé sovány vigasz, ha azt nézzük, hogy V4-es szomszédaink közül mi vagyunk ismét a legnehezebb helyzetben.

És akkor még mindig folyamatosan kizárólag országos szinten néztük a dolgokat. A régiók között, de egyes járásokon belül is hatalmasak a különbségek Szlovákiában.  Ezért fontos, hogy fel tudjunk állítani a Gazdasági és Régiófejlesztési Központon belül olyan modelleket, amivel mélyebbre tudunk majd menni mint az országos, a régiós, vagy akár a járási szint. Megoldások pedig helyi szinten kellenek, ahhoz viszont helyi adatokra van szükségünk.