Fától az erdőt

antalagi | 2021. március 14. - 08:04
A Polgármester úr szerint nehéz helyzetben leszünk a keddi önkormányzati ülésen. Mindezt egy fészbuk bejegyzésből tudtam meg, miszerint dönteni kell arról, hogy az új sportaréna a Városi Sportcsarnok mellé épüljön, avagy a régi amfiteátrum területére, amit a város visszavásárolna.

Zajlik ez annak ellenére, hogy sem a meghívóban, sem mailen, sem pedig a megtárgyalandó anyagok közt a város weboldalán nem szerepel az anyag, amiről írt a bejegyzésében a Polgármester úr. Minden önkormányzati ülést megelőznek bizottsági ülések, ahol megtárgyalják az anyagokat, majd azokat a tanács is megtárgyalja, és javasolja, vagy nem javasolja a plénumnak a tárgyalásra. A tárgyalási rend értelmében ezeket minimum 4 nappal a plénum előtt fel kell tenni a város weboldalára, és mailben elküldeni a meghívót a képviselőknek. Tehát igazából nem is lettem kiértesítve. De senki a képviselők közül, csak azok tudják, akik ott voltak a pénzügyi bizottság ülésén. De Önök se keressék, sehol nem fogják megtalálni az egyébként kötelezően nyilvános anyagot.

Én szeretek felkészülni, ezért rákérdeztem a kollégáimtól, akik a pénzügyi bizottság tagjai, hogy mi is ez. De kérdem én, ez alapján, hogy lehet felkészülni egy keddi ülésre felelősségteljesen, ahol 700 ezer eurós kiadásról döntenénk?

Amiben teljesen igaza van a Polgármester úrnak, az az, hogy helyzetben leszünk, igen, mi, akik szavazunk. A Polgármester úr nem szavaz, csak behozza és előterjeszti a nagy tervet. Mégpedig:

Vegyen meg a város egy telket 771.435 euróért (a régi amfiteátrum területe), ahol az Arena DSZ r.t. sportcsarnokot fog rajta építeni. Egy olyan telekért kínál a város 100 euró/m2-es árat, aminek a hivatalos becsült értéke 50 Eur/m2. Így kell városi telekből magánvagyont csinálni, majd kiszedni a város vagyonából ugyanezért a telekért még 700 ezret. Érthető, nem? A város leépít, évek alatt elhanyagol egy ingatlant, amit aztán olcsón elad, kvázi azért az árért, amiért a vevő lebontja azt. Kész haszon. Majd nem csinál semmit vele a tulajdonos, csak vár. Egészen addig, amíg valamiért érdekessé nem kezd válni az a terület. Majd akkor elhinti (de ezt csak a verebek csiripelték), hogy hé, van egy vevőm a telekre, aki ad érte 101 Eurót/m2, de én olyan jófej vagyok, hogy eladom a városnak 100 euróért.

A város felvett 4 millió Euró kölcsönt, ebből több, mint 1millió euróból lesz átépítve a szabadidőpark.

Vajon hány darab fás parkot lehetne létrehozni 1.700.000 euróból? A famegmentő akció eltereli a figyelmet arról, hogy a városunknak nincs semmilyen zöldövezet koncepciója, ez elmúlt sok – sok évben annyi történt, hogy revitalizálódott az állomási park, ami már-már közveszélyes állapotban volt, és megszületett egy rózsakert. Park nem épült. Ez a fás terület is csak úgy lett odatéve, szanaszét szórták a fákat, és most ez lett a túszuk, ezzel lehet befolyásolni a közhangulatot. Amire teljesen érthető módon mindenki úgy reagál, hogy igen, maradjon meg a park. A Tündérkert is ebben a parkban volt. És bízom benne, hogy továbbra is ott lesz. Mert van megoldás mindenre. Hogy a fák is megmaradjanak, hogy a csarnok is el legyen helyezve. És a városnak sem kerülne pénzébe.

De akkor ez kinek nem jó?!

Talán az önkormányzati ülésen kiderül és szavazhatunk róla, ami természetesen nyilvános, mindenkit sok szeretettel várok, élő közvetítés lesz, ahogy általában. Véleményem szerint a fészbuk nem egy helyszín arra, hogy a Polgármester a képviselőket kihasználva ily módon befolyásolja, félrevezesse az embereket. Nem jött be a miniszterelnökünknek sem.