fele számlán, fele zsebbe. Oké?

Levente | 2017. február 28. - 11:25
Drága? Na és?

Az internet népe egész érdekesen fogadta, hogy a Mezőgazdasági kifizető ügynökség egyik munkatársa visszakért egy kis százalékot a kifizetett, amúgy automatikus támogatásból. Meg is csípték. Most valószínűleg vizsgálati fogságban várja az ítéletet.

Olyan országban, ahol a miniszterelnök szerint nyoma sincs korrupciónak, egy kicsit nagyobb felháborodást vártam. A kommentelők csak nevettek az egészen, főleg azt firtatták, hogy a letartóztatáshoz mennyi köze van a többi kollégának, akik több százalékot kérnek vissza, így a szerencsétlenül járt hivatalnok a maga két százalékával rontotta mindenki bizniszét, ezért inkább felnyomták őt. Olyan szinten van a szlovák társadalom, hogy már senki sem lepődik, ha valaki korrupt, vagy hülyeségekre szórja az adófizetők pénzét, sőt az a fura, ha egy ilyen hivatalban nem kér a hivatalnok semmit, csak végzi a dolgát. Nem kell messzire menni, így van ez Dunaszerdahelyen is.

A dunaszerdahelyi polgármester beújított egy fullos Audit, de tényleg mindennel felszerelve, alig 90 ezer euróért. Sok? Dehogyis, kicsit drágább, mint bármely más szlovákiai polgármester autója kétszer, de hát pont a polgármester ne menőzzön a használt Mercik, BMW-k, Audik Mekkájának számító Dunaszerdahelyen? Lehetne ezt a pénzt költeni például kultúrára, a közterek szépítésére, de minek? 
Ez a város így is annyira cool, hogy Amszterdamot alázó bicikliút hálózatával dicsekszik lassan egy éve. Ami nem nagyon effektív, mivel kereszteződéstől kereszteződésig tart és a kritikus helyeken a cangás néniknek, bácsiknak ugyanúgy vissza kell tekerniük az autók közé, de azért 71 ezer eurót, minden felmérés, közvélemény-kutatás és hatástanulmány nélkül, szerintem megért. Totál korrekt és jó ár, ha nem az adófizetőknek, akkor legalább a  kivitelező cégnek (havernak). 

Csodálkozunk, hogy az emberek nem lepődnek meg, ha egy állami, vagy közigazgatási szerv hülyeségekre szórja, vagy egyszerűen lenyúlja a pénzt? Szerintem azon kellene csodálkoznunk, hogy van olyan ember az állami szférában, akiből még nem halt ki a tisztesség.