Felvidék Csíksomlyója - Zoboralja kórképe

Balkó Gábor | 2018. március 1. - 13:46
Abban nincs kétségem, hogy számodra ez volt a legemlékezetesebb nap, hiszen 20 éve még a rancson csak egy félkész szénatároló volt, két évtizeddel később pedig már több Esterházy turistacsalogató létesítmény várja a turistákat...

Felvidék Csíksomlyója
Zoboralja kórképe

Hírek.sk: Óév-búcsúztató emlékek, új évi tervek és remények

Kissé elhúzódott a válaszom Paulisz Boldizsár év végi nyilatkozatára, mert
– néhány hét késés nem változtat sem a válaszom lényegén, sem a siralmas helyzetünkön,
– „írni, nem írni, ez itt a kérdés?!”
Batta Györgynek két nappal szilveszter előtt jelent meg ki tudja hányadik „reklámcikke” a Felvidék.ma online újságban, „Az idei esztendő két felvidéki magyar csodája“ címmel, az egyik csoda természetesen az Esterházy Zarándokközpont, ez a cikk még nem késztetett válaszra.
Ezt követte a Hírek.sk cikke szilveszterkor , melynek elolvasása után elkészítettem egy rövid vázlatot, de a közreadásáról csak két hete döntöttem, a már sokadik cikk után, mely az elmúlt 1 évben napvilágot látott, s mely az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontot reklámozza, és további több mint 2 hét telt el míg végleges formába öntöttem és közreadtam.
A tervező Istenes József nyilatkozta:
…Esterházy János példamutatása bennünket is arra kötelez, hogy helytálljunk életünk kihívásaival szemben, legyünk bátrak önazonosságunk megvédésében, ne engedjünk a bennünket vádló hazugságoknak. A mag, amely Esterházy János halálával a Felvidék földjébe hullott, már szárba szökkent, és bibliai erejéből adódóan meghozza termését néhol tízszeresen, néhol negyvenszeresen vagy százszorosan.
A mag Esterházy János halálával Csehország földjébe hullott, így Felvidéken szárba nem szökkenhetett, de annak mindenképp nagyon örülnék és gondolom minden zobor-vidéki magyar, ha Esterházy János „szimbolikus” temetése, évente az ismétlése, csodát tenne és Zoboralja a megmaradás útjára lépne.
A teljes írás: http://zoboralja.sk/felvidek-csiksomlyoja/