Híd most

Jarábik Balázs - Kisebbségi vélemény | 2009. július 6. - 07:36

Sokan sokat irtak már a Felvilág legfontosabb intézményes válságáról, illetve egy újabb, a szlovákiai magyarokat (is) megszólitó párt, a "Hid-Most" (inkább igy, mint forditva) megalakulásáról. A "sokan sokat" már hatalmas előrelépésnek tekinthető - a webkettőnek köszönhetően ugyanis már nincs szlovákiai magyar média monopolhelyzet. Elsősorban azért, mert azt bizonyítja, hogy kinőtt a Felvilágban egy új generáció, aminek az internet jóvoltából nincs igazi intézményes (értsd ellenőrizhető) gátja. Éljen, sokáig.

Helyezkedés és összekacsintás persze így is van. Bár a webportálok és blogok kavalkádja új hangokat visz a médiába, ám a (donoroktól és a politikától való) függőség még észlehető. Ez ugyan természetes, de remélhetőleg egyre kevésbé lesz meghatározó.

Hogy a Híd most jelentkezik, annak (egyelőre) kizárólag a pluralizmus az egyetlen politikai hozadéka. Mármint a politikai egypártrendszer megszüntetése. Remélhetőleg Most már nem kell egy politikai gatyamadzagon lógni a felvilági intézményrendszernek, bár a politikai polarizáció (lásd Magyarország) szintén nem a Kánaán. A Híd egyik felelőssége éppen ez - nem a cinkos összekacsintás politikáját kéne továbbvinni, hanem új viszonyrendszer kialakitásán kéne dolgozni.

Csakhogy, erre már korábban is rmutatott a Felvilág, az eddigi politikai kommunikáció, illetve a káderpolitika a Hídnál mást mutat.  Vegyük magunkat egy picit komolyan entellektüel: a pártnak már a címe is rossz. Már bocsánat, de kinek kellenek hidak Most? Ez volt, ugye, 89 egyik kedvenc szlogenje, mármint majd mi, Közép Europában a szlovákiai magyarok megmutatják, hogyan kell itten ácsolni az ilyen, izét.  Mert a hidak Kelet-és Közép Europában csak "bufferek", valamint az itt élő emberek sánctöltelékek. Hát, ezt én Kijevből kérem ki magamnak... Van itt bufferből, meg sánctöltelékből elég, higgyék el nekem.  Ergó, hidakból senki se kérjen, és nem is kér. Az Európa Uniós tagság zsebben  és az  interneten minden hozzáférhető. Közös szlovák-magyar pártrol meg álmodozni is felesleges, sajnos nem ilyen idők járnak.  Öreg koncepcióval grundolva eljár felettünk az idő, és így a kérdés nem felelőtlenség-e ilyen kisérletekbe egyáltalán belefogni? 1989-ben, és esetleg 1992-ben lehetett volna mire épiteni társadalmilag, valamint politikailag is. Az elmúlt húsz esztendőt semmissé tenni szép kísérlet ugyan, de Most a Felvilág egészen másfajta, létszükségletű kihivásokkal áll szemben.  Amennyiben a Híd így folytatja, akkor bizony felesleges energiák mennek el haszontalan dolgokra.

Mert a Híd Most csak arra lesz jó, hogy teljesen beskatulyázza a Magyar Koalíció Pártját (jójó, tesznek ők eleget ezért a beskatulyázásért), illetve minden jogos kérdésre rá lehessen húzni, hogy radikalizmus. Te is fiam, Brutus?

Jópármagammal (a fiatal felvilági generáció) felelősnek érzem magam, hogy a 89-es generációnak csak erre futotta. Ebben a formában ugyanis ez az utójátek vege. Tessék ezt tudatosítani - mind a két oldalon.

De lehet más a politika. Tessenek már kultúrával, vidékfejlesztéssel, értelmiség-és fiatal generáció neveléssel, vagy valami más hasznos dologgal foglalkozni. Urambocsá, egy müködtethető autónómia kiforrasztásával. Ha maguktól nem tudják, akkor kérdezzék meg azokat, akik a maguk szerény eszközeivel, ugyan, de csinálják.  Nem muszáj politikai pártban gondolkodni (figyelem, mindkét oldalon), ha nem értünk hozzá.

Ha viszont politizálni akarunk, akkor tessék már egy világos politikai programot megfogalmazni, bevonni az összes lehetséges frakciót és nem a Felvilágra erőltetni egy kértpártrendszert, gondolat nélkül. Tessék ezt a programot, ki-ki a saját lehetősége szerint, képviselni. Számomra a Híd akkor létezik majd, ha kimondja, vállaljuk a Felvilág fejlesztését előmozdító program képviseletét - a többségi társadalommal együttműködve. Mert tisztázni azt, mi kell nekünk az EU-ban való fejlődéshez és meggyőzni erről a szlovákságot az igazi feladat. Ha Híd Most, akkor így legyen értelme.

Sokat kérek, biztosan. De ha politika, akkor legyen politika. Vagy tünjön el - mind a kettő a politikai süllyesztőben.  Vagy tényleg van valaki, aki - az elmút tíz év "méltó képviselete" jegyében - továbbra is úgy gondolja, hogy ha nem lesz magyar párt a szlovák parlamentben, akkor nekünk rosszabb lesz?

Pár hete voltam a Felvidéken. Jó pár (elsősorban szlovákiai külpolitikával kapcsolatos) konzultáció után nem is volt olyan rossz érzés Kijevbe visszatérni. Először ebben az életben. A Felvilágba szeretnék, de nagyon, hazatérni.