A feszültséggerjesztés mindig radikalizációt szül!

Simon Zsolt | 2021. március 13. - 09:45
Vannak a politikában olyan szimbólumok, amik érzékenyen viselkednek, ha koncepció nélkül hozzák mozgásba őket, és ezzel még finoman is fogalmaztam. A politikusoknak, illetve a politikai pártoknak tisztában kell lenniük azzal, milyen következményekkel jár, ha a szimbólumok világához nyúlnak és használni kezdik azokat.

 

Szemléltetésül itt van a kettős állampolgárság esete.

Ezt a törvényt a 2010-es választások előtt néhány nappal a Fico-kormány fogadta el, mint reakciót a magyar kormány kettős állampolgárságot odaítélő rendelkezésére. Mint magyar értem és fontosnak tartom azt, hogy a mindenkori magyar kormány határozott politikával viszonyul a kisebbségben élő határon túli magyar honfitársaihoz. De amennyiben ezt a magyar jogszabályt csak egy pár hónappal később jelentik be, úgy Radičová-kormány már nem foganatosít olyan ellenlépést, mint az akkor megtörtént.

A Híd hiába szerepelt a Smerrel és SNS-szel közös kormányban, ezt a rossz törvényt egy milliméterrel sem enyhítették.

Most a Matovič-kormány OĽANO-s belügyminisztere próbál enyhíteni rajta. Igaz, ez is „csak” egy kis lépés a helyes irányba. Ahelyett azonban, hogy minden pozitív irányú lépés értékelve lenne, nos, inkább a feszültség gerjesztésének tanúi lehetünk/vagyunk.

A szintén OĽANO-os képviselő, Gyimesi György pedig, ahelyett, hogy a kérdésben tárgyalna a saját pártján és a koalíción belül, igyekszik a címlapokra kerülni. Mindenkit, aki az útjába kerül megvádol, megtámad a szlovák törvényhozáson belül.

Miután a ,,kést a hátukba döfte”, megpróbál támogatókat szerezni a parlamen kollégák között, hogy segítsenek a törvényt eltörölni.  Ilyen módon borítékolható, hogy a szükséges 76 igen szavazat nem lesz meg. Tehát pozitív eredményt nem fog a magyar közösség számára elérni.

Akkor mire volt jó ez az egész színdarab? Talán arra , hogy az említett képviselő a címlapokon tündököljön? Csak sajnos az ilyen átgondolatlan politizálás után még a mi  nyakunkon marad mindaz, amit egyébként elkerülni kívántunk (?) volna, a radikalizáció és a feszültség.

Egyszer már voltam olyan helyzetben, amikor azt kellet mondanom,  nem akarok és nem is fogok olyan politikát folytatni, hogy valaki azért szavaz rám vagy a pártra, mert félti a saját vagy gyermekei életét.

Persze ez csak akkor érvényes, ha azt feltételezükk, hogy a közösség érdekei előbbre valók. Amennyiben más érdekeket követnek,  akkor persze lehet, hogy ez/az a helyes út.

A Magyar Fórum  az együttmüködést támogatja. A szlovák parlamentben nem lesz 76 magyar képviselő. Még a magyar képviselet legfényesebb idejében is csak 20 volt, tehát minden javaslat elfogadásához kell a szlovák képviselők támogatása is. Talán ezt sem kellene figyelmen kívül hagyni.