GAZDA(G)SÁGUNK: 1,5 milliárdot nem szed be az adóhivatal. Nekünk miért nem megy, ha a horvátoknak simán?!

Rigó Konrád | 2021. április 14. - 16:18
Az Európai Bizottság egy új elemzése alapján Szlovákiánál(16%) csak Olaszország, Litvánia, Görögország és Románia(34%) áll rosszabbul az ÁFA (DPH) beszedés terén. Így itthon emiatt 1,5 milliárd euróval van kevesebb pénzünk. Körülbelül ennyi pénz hiányzik ahhoz, hogy megközelítsük az uniós átlagot a koronavírus által súlytott vállalkozások és munkavállalók támogatásában ebben az évben, amire állítólagosan nincs pénzünk..

Pedig erre még hitelből is költeni kellene. Ám erről már írtam itt.

Az ÁFA kérdés viszont hosszútávon azért is lényeges, mert egyrészt az államkassza legfontosabb bevételéről van szó és nagyon leegyszerűsítve: ha olyan effektivitással "szednénk be" az adót mint a szlovének vagy a horvátok (3-5%) már 2018-ban, akkor nem kellene adót emelni, hitelt felvenni, vagy máshol meghúzni a nadrágszíjat, mégis 1 milliárddal több pénzünk lenne (a svédek "csillagosegyes" 1%-áról nem is álmodom). Vagy fordítva (horrible dictu!), ha jobbak lennénk akár egy átfogó adóreformról is gondolkozhatnánk végre,

értve ezalatt adócsökkentést is például a mikrovállalkozások és a munkavállalók

bizonyos csoportjai számára. 

 

Amikor kétezres évek közepén a pénzügyminisztériumban dolgoztam pont ezt emelte ki mindenki az egyenadó bevezetéséből fakadó egyik nagy előnyként. Ugyan csökkent az adókulcs, de az adminisztráció és a kontroll leegyszerűsítése miatt jobb beszedési mutatóval végül pozitív lett a végkifejlet

A rossz mutatónak ugyanis a "dépéházók" mellett a rossz kormányzás, a hivatali visszásságok az okozói, ami nálunk 2012 környékén az első Fico kormány idején tetőzött.. 2018-ra sikerült 17%-ra csökkenteni és ez torpant meg most.. Igaz, koronavírus van, és káosz is - bár ez utóbbinak nem kellene lennie. Több országnak viszont így is sikerült ezen a mutatón javítani. 

Mit lehet tenni? 
A adórendszer korszerűsítése, ha úgy tetszik reformja, állandó feladat kell hogy legyen a kormány számára. Két gyorsan bevezethető és nagy lépésnek tekinthető "reformmal" már beljebb lennénk:

az egyik az online számlázás a mási pedig a tranzakciók valós időben történő ellenőrzése.

Az elsőről évek óta szó van Szlovákiában. Talán meg is érkezünk ide... Bár, ha a pénzügyminiszter mindennel foglalkozik csak a saját területével nem, akkor nagy változást nem fogunk látni. Ez a feladat, kedves Igor, itt tessék "önmegvalósítani"!