GAZDA(G)SÁGUNK: Kevesebbet ad a kormány a cégeknek és embereknek, mint máshol

Rigó Konrád | 2021. április 8. - 11:01
Tudjuk és érezzük, hogy Igor Matovič kormánya az elmúlt évben nem jeleskedett az COVID által  súlytott vállalkozások és a munkavállalók kárpótlásában. Egyszerűen szólva: kevés pénzt fordított erre a célra és a a segítség későn érkezik. Most Eduard Heger kormányán a sor. Második nekifutásra talán jobb lesz a helyzet. Ám ez egyelőre nem így néz ki. 

 

Fél évvel ezelőtt is jópáran arról beszéltünk, hogy ilyen hatalmas krízis esetén a kevesbé fontos a túlbürökratizált pályáztatáshoz való ragaszkodás, sokkal inkább lényeges, hogy a lehető legtöbb személyhez (legyen az fizikai vagy jogi) a lehető leghamarabb eljusson a megfelelő mennyiségű pénz. (A kultúra és kreatív ipar területén a teljes csődöt most inkább ne is említsük). 

Nem így tett a kormány. Most pedig már az új pénzügyminiszter, Matovič, próbálja táblázatokat prezentálva magyarázni a megmagyarázhatatlant.. Finoman szólva is ferdít - nem kicsit. Nagyon.

A Denník E ma figyelmeztetett erre 2 szemléletes grafikonnal. 

A lényeg, hogy az európai "átlag" a hazai össztermék cca 5%-a. A pénzügy igyekszik ezt alátámasztani ezzel az infografikával, amiben azt állítja a "kovid-számla" 4,6 milliárd euróra rúg, ami meg is felelne a az 5%-nak.. 


A baj csak az, hogy beleszámolták a bankgaranciákat, hiteleket, az elhalasztott törlesztőrészleteket - és ezek végül nem terhelik majd az államkasszát, csak átmeneti kiesést eredményeznek. 

Ezért ezeket le kell vonni, ha a valós segítséget szeretnénk bemutatni. Így tett az Európai Központi Bank (ECB). És így jutott a  3%-os mutatóhoz.. 


Minek ez? Nem lenne egyszerűbb, ráadásul mindenk szempontból hasznosabb megadni azt amit mások megadnak az embereknek? Még az is lehet, hálásak is lennének és elgondolkodnának az újraválasztáson.. De így...