Harminc ezüstpénz?

Csehszlovák Kém | 2016. március 14. - 09:22
Legjobban a Híd magyar és szlovák választóit sajnálom. Sok minden eszembe jutott ugyanis, de az - és a ez a helyzet most hétfő reggel - hogy a Híd koalíciót kötne a Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) nem igazán. Több szlovák és szlovákiai magyar barátom is szavazott rájuk, mert valahogy bíztak benne, hogy egy Fico nélküli koala része lehet a párt és, ami szintén sokat jelentett: képesek voltak felülemelkedni az MKP és az SNS által nyújtott nacionalista alternatíván.

Utólag könnyű okoskodni, de visszagondolva az elmúlt hetek eseményeit, nyilatkozatait, sok minden világosabban látszik, miért volt hamis választás barátaim számára a Híd, mint polgári párt.

Emlékeztek még, amikor az MKP és a Híd fiataljainak nyilatkozatait hasonlítottam össze: ennyit tudtok szlovmagy utánpótlás? A hidas csávó Ficóbb akart lenni a Ficonál, mindenkinek ingyen vonatozást szeretett volna! Akkor még csodálkoztam, hogyan lehet valaki nagyobb populista, ráadásul, elméletileg jobb oldalról, mint maga Robert Fico.

Vagy itt van Mr. Zakó-Sakó esete a Facebookkról, amikor saját párttársa, oktatja ki, “polgári viselkedésből”, a legaljasabb nacionalista alapokon állva. Akkor még csodálkoztunk, hogyan lehetséges, hogy Hülyeúr számon kérje magyar párttársán, Morvay Péteren, miért nem szlovák nyelven blogol a neten. Ez a tempó SNS-tempó, “koalícióképes”, és most már ezt is értjük.

És azt is elhitted egy pillanatra, hogy a magas politikában létezik még szlovák magyar ellentét? Nem. A Hatvannégy Vármegye Mozgalom együtt tüntetett a Kotleba féle társasággal a menekültek ellen, Bősön. Neonáci bohócokkal nem foglalkozunk. De az megvan, hogy az SNS elnöke és a Híd alelnöke közös albán kapcsolatán keresztül befolyásolhatta a kormányalakítást?

Itt jegyzem meg, szintén elképesztő álszentség most egyes MKP-közeli médiák és személyek árulózása, amikor pártjuk Nagyszombat megyében már évek óta fellépett erre az ösvényre, amire most a Híd is készül: a Smerrel való együttműködésre. Ráadásul, ne legyenek kétségeink: ha az MKP lett volna olyan tökös és bejut a parlamentbe, ezt a szerepet ők is eljátszották volna, amibe most a Híd kényszerült.

Ettől függetlenül nem kétséges: Bugárék óriási magaslabdát dobtak fel magyar riválisuknak, amit azok nyilván le is fognak ütni. Miközben a háttérben már újabb csodálatos dolgok történnek: hétfőn az MKP és a Híd vezetése, hogy beszélgessenek a választásokról és az okokról, miért mentek el olyan kevesen Szlovákia déli részén szavazni az emberek, miért jutott be a pozsonyi parlamentbe olyan sok “nem standard”, szélsőséges párt.

Shooty: Béla vége

Szélsőségesekkel, Kotlebával rémísztgetni, hamis érvelés az aktuális helyzetben. Nem mintha a szélsőséges, Kotleba-féle emberek nem jelentenének veszélyt a demokráciára, de miközben rájuk mutogatnak, talán elfelejtik, hogy a kormányban ott lehet az SNS is? A párt, amelynek elnöke lehet, hogy egy szalonnacionalista, de a mögötte lévő alakok gyakorlatilag változatlan formában öröklődtek át a Slota-korszak óta?

Ugyancsak álszent érvelés egy esetleges Smer-SNS-Siet-Híd kormány védelmében az ún. kisebbik rossz választásának argumentációja. Kisebbik rossz ugyanis nem létezik, a kisebbik rossz az egyértelműen rossz választás. Ráadásul egy olyan kontextusban, amikor a Háló és a Híd előtt is több lehetőség állt volna. Bugárék ezzel pontosan azokat erősítik, akik ellen - hamisan érvelve - koalícióra mennek a Smerrel: a demokrácia-ellenes szélsőségeseket. Bugár és Procházka becsapta választóit, akik közül most sokan az erre lehetőséget adó demokratikus kereteket fogják hibáztatni.

A történet demokráciaellenességén kívül a másik legszomorúbb része, hogy a Híd pártnak, a magyar-szlovák pártpolitikai együttműködésnek ezzel a lépéssel alighanem vége. Nem tudok másik példát mondani a kelet-európai térségben, amely ilyen látványosan emelkedett volna felül nemzetiségi kereteken és állt ki egy antinacionlista projekt mellett. Most ez lenullázódott. Annyi történt, hogy néhány száz értelmiségi álmát összetörték a sokkal erősebb gazdasági érdekek.

Bugár Béla döntését praktikus okokból megértem, elképesztő nyomás nehezedhetett rá a háttérből, ne legyünk naívak: azt a kurva billboardot és néhány másodperces tv-spottot valamiből ki kellett fizetni, bizony volt már olyan a világtörténelemben, amikor egy politikai párt mögött álló üzletembereket más érdekek vezéreltek, mint a párt választóit. Viszont ezeket az üzletembereket csak a hatalomból lehet kifizetni. Hogy ehhez a Híd választói mit szólnak, meglátjuk, igaz, az első reakciók nem túl pozitívak.

Márai Sándor 1948-ban azért távozott külföldre, mert az egész Kelet-Európában kiépülő szocialista rendszer összeegyeztethetetlen volt polgári eszményképével. Márai semmilyen lehetőségét nem látta, hogy egy olyan rendszerrel együttműködjon, amely kollektivista jellegű és nem tartotta értéknek az individualitást. Ugyanilyen okokból utasította el korábban a fasiszta eszméket is. Attól tartok, Márai ma is bevándorló lenne egy nyugati országban.