A hatalom arroganciája vagy szégyen a „köbön”

benczeattila | 2020. október 6. - 08:45

Már több mint egy hete kiderült, hogy a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ gyakorlatilag sehogyan sem védte a COVID-19 vírusra tesztelt polgárok adatait. Hála az etikus hackereknek megtudtuk, hogy az adatainkat egy gyengén képzett, kezdő hacker simán ellophatta volna, lehet el is lopta. 

A múlt heti sajtótájékoztató óta semmit sem tudunk. Az rendben van, hogy az adatokat az etikus hackerek javaslatára már védettebbé tették, illetve a hibákat kijavították. Jó lenne viszont információkat kapni, hogy az etikus hackereken kívül más is hozzájutott-e az adatokhoz vagy sem. Minden valamire való informatikai rendszer naplózza azokat a tevékenységeket, amelyek a rendszeren belül történnek. Nagyon könnyű lenne megállapítani, hogy történt-e adatlopás, adatmódosítás vagy bármilyen más káros tevékenység. Nem tudjuk viszont, hogy mire képes ez az informatikai rendszer.

Nagyon jó lenne tudni, hogy visszaéltek-e az adatainkkal, vagy nem. Tudni viszont nem tudunk semmit. 

A jelenlegi vezetők a régi vezetőket hibáztatják, de a polgárokat senki sem informálja, pedig ez nem gyerekjáték. 

Egyrészt az állam kötelezi az önkormányzatokat a kibernetikai projekt kidolgozására és bevezetésére a polgárok adatainak védelmében. Ez rendben is van és nagyon is fontos. Másrészt az állam egy olyan informatikai rendszerben, ahol a polgárok adatait és egészségügyi információit tárolja, nem védi megfelelően. Ez nagyon nincs rendben! 

Tehát annyit tudunk, hogy nem tudunk semmit!

Az illetékesek hallgatnak és készítik azt a szép nagy szőnyeget, ami alá majd szépen besöprik ezt a botrányt is. 

Hát igen – szégyen a köbön³ !