A HÍD második utolsó dobása

Sebök Pál | 2018. március 9. - 09:55

Újságíró gyilkosság.

Ezt a hírt olvasva elsőként arra gondoltam, hogy megint egy elítélni való külföldi eset.

De nem!

Akkor biztos valami régi történet felidézése.

Az sem!

Basszus! Ez mai és itthoni hír. Olvastam újra és újra a reggeli újságot. Még mindig hihetetlennek tartottam. Ez, itt és ma?

Nem hiszem el! Ebben az országban! Ilyen brutalitással!

Ez a reggeli sokk idézi fel legjobban azt, milyen számunkra ismeretlen, elképzelhetetlen és gonosz világ nyitotta meg kapuit az országban. Európa közepében. Nálunk.

Kormány.

Napról napra látnak napvilágot újabb és újabb lehetséges összefüggések a gyilkosság és a politikai elit közt. A Kormány egyenesen gyanúsított lett az ügyben. Minden egyes hírből és előhozott tényből nagyobb és nagyobb bűnös fátyol száll a Kormány fejére. Minden egyes fátyol egyre jobban csökkenti az érintett politikusok szavahihetőségét. Ártatlanságát.

Történik mindez akkor, amikor a kormánykoalíció a második szülinapja okán került volna esetleg a címlapokra. De nem így történt. Tragikusan nem így!

Középpontban a HÍD.

Ebben a kormánykoalíciós földrengésben a legtöbb szempár a Bugár Béla által vezetett pártra irányul, mégpedig azért, mert a másik két kormánypárttal ellentétben, a HÍD pártban még vannak valamiféle demokratikus eszmék és elvárások.

Vagyis, a figyelő szemek még ebben reménykednek.

De ez a figyelem és ezek az elvárások rémisztően megegyeznek azokkal az elvárásokkal, amelyek pontban két évvel ezelőtt irányultak a HÍD párt felé.

2016 – A HÍD utolsó dobása. Az első.

2016 márciusi országgyűlési választások eredménykihirdetése után a feltételezések ellenére hirtelen kormánypártá lett a HÍD. Ez magába nem is lett volna egy politikai atombomba. Az, hogy a SMER és SNS lett a kormánypartnerük, az már viszont igen!

Sok választójuk érezte ezek után arcon köpve magát. A még több nem-választójukkal együtt.  A párttól e lépés után csak azok a választók nem pártoltak el, akik politikailag analfabétának látták a lehetséges Sulík – Matovič – Kollár politikai mezőt és azok, akiknek nem volt hova elpártolniuk.

2018 – A HÍD utolsó dobása. A második.

Ma ismét nagy figyelem irányul a párt felé. Sokan várják, hogy a párt képes lesz-e az elásott demokratikus eszméit újra előkaparni és kilépni a kormányból, amely szavahihetősége és ártatlansága napról napra kisebb. Vagy, továbbra is támogatni lesznek képesek olyan kormánypárti politikusokat, akik minden egyes gyanúsítást támadással próbálják kivédeni, minden egyes magyarázkodási próbát még több kérdés és kétely követ. Olyan kormánypárti politikusokat és pártot, akik egyértelműen a „külső ellenség” politika útjára lépett.

Ez lenne az új HÍD? Ezek az új eszméi? Ezt támogatják? Komolyan az utolsó választási időszakra játszanak?

Sokan, ma és most ezekre a kérdésekre várják a válaszokat Bugár Béla pártjától.

Ismét.

Csakis a párttól, politikusaitól, de főleg Bugár Bélától függ, hogy a demokratikus világ eszméit végképp a szennyvízcsatornába önti e, vagy újra elő ássa, és a magasba emeli őket.

A választók NEM érdemlik meg, hogy kétszer ugyanazok köpjék őket arcon! 

Ellenzék.

Ellenzéknek sincs azért oka a „fejetlen örömre”. A lehetséges előrehozott választások, vagy a kormány újra alakítása abszolút nem garantálja, hogy egy mostani ellenzékből alakuló kormány jöhetne létre. Sőt! A Kočner-al összeköthető Sulík, Matovič a kérdéses könyvelésével, Kollár a kétséges múltjával, aggasztó egy jövőképet alkothat elénk.

MKP – a párt esetleges országgyűlésbe való bejutása egy lehetséges előrehozott választások alapján, véleményem szerint még mindig nem valószínű. A HÍD párt esetleges választómenekültjei nem az MKP felé rohannak majd. Így kérdéses, milyen vizekből tud és akar majd a párt választókat halászni. 

 

Szükséges a polgári megmozdulás!

De mindezek ellenére, fontosnak és szükségesnek tartom a polgári és politikai nyomást a kormányra, a kormánypártokra az utóbbi napok eseményeinek fényében. Mert, ha ezt mind figyelmen kívül hagyjuk, akkor hozzájárulást adunk a politikusoknak a jövőbeli gátlástalan uralomhoz!

Kitartást, erőt és békességet a tűntetőknek!

#AllForJan

 

U.I.:

És ami már többször elhangzott. A polgárok nem a rendőrökben, ügyészekben nem bíznak. Hanem az őket irányító politikusokban!