A Híd megünnepelte a trianoni egyezményt!

Simon Zsolt | 2018. december 6. - 12:51
A méltó magyar képviselet szerintem nem összeegyeztethető azzal, hogy egy szlovákiai magyar politikus részt vegyen a Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója kapcsán tartott ünnepségeken, főleg nem Párizsban.

Miről is van szó?

A Szlovák Nemzeti Párt és egyben a szlovák parlament elnöke, Andrej Danko október 18-án Párizsba utazott, hogy ott ünnepelje meg Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulóját. Vele utazott a Híd parlamenti képviselője, a parlament külügyi bizottságának elnöke, Cséfalvay Katalin is.

A kétnapos ünnepség során megkoszorúzták Štefánik párizsi szobrát, és Versailles-ban "megcsodálták" a trianoni békeszerződést is. Azt az egyezményt, ami átrajzolta Magyarország határait, azt az egyezményt, ami magyarokat szakított el magyaroktól!

Mint magyar nemzetiségű és érzelmű szlovákiai állampolgár elfogadom a mai állapotot. Úgy gondolom, hogy a szlovákiai magyaroknak elsősorban szülőföldjükön kell megtalálniuk a boldogulást. Ehhez elengedhetetlen, hogy valaki képviselje az érdekeiket, és az a helyzet, hogy ezt a szlovák parlamentben kell megtenni.

Mint magyar ember képtelen vagyok arra, hogy megünnepeljem Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulóját, mert ami nekik győzelem, az nekünk veszteség volt.

Arra pedig rákényszeríteni se tudna senki, hogy egy szlovákiai delegáció tagjaként ájtatoskodjak a trianoni diktátum fölött!

Ez a trianoni affér tökéletesen rámutat arra, mennyire elmozdult a hidas érdekképviselet, mennyire elfelejtették azt, mit jelent a magyar érdek. A szlovákiai magyar érdek.