Hídfői szalámitaktika

Politikai divatot teremt és még egyszer mély levegőt vesz a MOST-Híd elnöke.

Divat a hirtelen lemondás-felkínálás látszatából lett. Az egyszemélyes vezérlésű pártok politikai színházi kelléke ez, amit eddig a Híd elnökétől nem látott és hallott a tisztelt nagyérdemű. Jelentése valójában legitimáló: Háromszor ajánlottam, háromszor nem fogadták el, tehát maradnom, a rámbízottakat vezetnem kell! Jól hangzik, kimondójában erős embert feltételez. Vagyis talán. Pusztán kíváncsiságból, egyáltalán ki merészelt volna ellene szólni? De lépjünk tovább.

Idő van, nem lehetett nyújtani a kialakult helyzet így is hosszan elhúzódó oldatlanságát. Az elmúlt hónapok mélyrepülése alaposan feladta a Híd belülről gondolkodóinak a leckét. Végül, intenzív megoldáskeresés után, ma megnevezték az elmúlt sikertelen időszak feledtetésére is szolgáló politikai gyógyszert. A nap folyamán végbement országos tanácskozásuk után széleskörű látszatkeltő minimumot ajánlottak: választási listájukon hellyel kínáló udvariassági rutin alakjában. De valójában tényleg csak rutin-e a rutin? Ragadjunk itt egy pillanatra, megnézve e rutinos látszatkeltés politikai természetét.

Tehát, aki úgy érzi, hogy értékrendjének ez az ajánlat megfelelő, értsd egyezik a kínálóéval, vagyis a szűrőn továbbjut, az helyet kaphat a választási listán. Eddig világos. És itt következik a finom csavar, ugyanis, aki jelentkezik, de a kínáló megítélése szerint nem tetsző oldalhajtást is visel magán, annak idomulnia kell, ha úgy tetszik önkéntes önfeladást bemutatnia, amennyiben maradni kíván. Idomulni a kínáló ajánlata szerint, nem belemagyarázva, ha úgy tetszik belepofázva a választási lista „tulajdonosának” tervezett dolgaiba. Ez az érkezni óhajtó, értsd jelölt, és teljesen mindegy, hogy egyéni vagy más politikai formáció jelöltje(i), addig képviselt autentikus arculatának feladását kívánja meg. Ez a történelemből ismert szalámitaktika alkalmazásának ügyes bemutatója.

Ezen túlmenően beindul(hat), és bizonyára folyik is már, egy kiterjedt fejvadász program, hangzatos lehetőségvakus módszerrel.

Összefoglalva – Akik netalán többet reméltek a sikertelen európai parlamenti választások után felröppenő nagyreményű mondathajlításoktól, azok túlbecsülték politikai probléma-megoldó képességüket.

Az itt ismertetett politikai képlet okos és ügyes, kiskapuk nélküli megoldásra tervezett.