Hogy tegyük tönkre ivóvizunket Csallóközben?

Bindics László | 2021. május 26. - 14:09
Alattunk, Csallóköz alatt terül el Közép-Európa legtisztább és legértékesebb talajvize.

Míg a 20. század elején körülbelül 25 ezer köbméter víz jutott egy főre világviszonylatban, mára ez hatezer köbméterre csökkent, a népességnövekedés következtében. Bizony egyre többen vagyunk, és egyre jobban fogy a tiszta, szennyeződés mentes víz. Az előrejelzések szerint 2025-re, azaz 4 év múlva, több mint másfél milliárd ember él majd olyan területen, ami vízhiánnyal küszködik. Mi csallóköziek tehát azon szerencsés európai emberek közé tartozunk akik átlagosan napi 130 liter tiszta ivóvizet használunk el. Ami irreálisan sok ha belegondolunk. De a fő problémát nem ez, hanem a szennyezés okozza.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet már 2009-ben kimutatta az atrazint a csallóközi talajvízben. Ami egy erős, mérgező, gyomirtó, permet ami káros hatással van az emberi szervezetre. Hogy mit tudunk mi ez ellen tenni? Ez jó kérdés. A mezőgazdászok egyre jobban próbálják vissza szorítani ezen anyagok használatát, de sokszor tapasztalhatjuk, hogy ezt az elvárást nem mindenki teljesíti. Sajnos. Egy szomjazó embernek a tiszta víz többet ér, mint bármennyi arany vagy a gyémánt. Mi természetesnek vesszük a vizet, de valójában nem az. Ha így fogjuk pazarolni, szennyezni azt amit ajándékba kaptunk akkor elképzelhető, hogy a jövőben nem lesz ennyire magátólérthetődő. Biztatni tudok mindenkit, hogy ne szennyezzük, óvjuk és tiszteljük, mert a legnagyobb kincsünk pont itt van a lábunk alatt.

A leghatékonyabb módszer, e kincs tönkretételére a Csallóközben az, hogy támogatjuk, beengedjük országunkba, településünkre a Dán sertésfarmokat, kiket már saját hazájukban sem látnak szívesen.
 

A helyi gazdák már sokszor tüntettek, felszólaltak, de eredménytelenül. Tönkretette vállalkozásaikat és munkájukat a Dán beruházás. Miért nem az itteni kisgazdákat támogatja a kormány, teszik fel jogosan a kérdést. Sok a kérdőjel, de mégis minden gördülékenyen halad. Se Lengyelország se Magyarország nem engedélyezte területén az ilyen módon folytatott disznótenyésztést, a talajvíz nagymértékű szennyezése miatt. De láss csodát szlovákiában igen. A dánok felvásárolták a szántóföldjeinket, amire a húgylevet öntözik szét, ami beszivárog a talajvizünkbe. A terjengő bűzről nem is beszélve. Sokszor tőlünk Bősiektől az 5 kilométerre fekvő szomszédos településen is érezni. Saját tapasztalatom alapján, és a helyi lakosok elmondása szerint nyáron, a nagy melegben, az elviselhetetlen bűz miatt még az ablakokat sem lehet kinyitni. A ruhákat bentre kell teregetni, mert beveszik a bűzt a frissen mosott ruhák. Nem tudnak kiülni saját udvarukra az emberek gyerekeikkel. 

A Dánok eközben pedig, egyre több sertésfarmot szeretnének telepíteni a csallóköz területére? Tönkreteszik a környezetünket, szennyezik, ihatatlanná téve ivóvizünket, majd szépen továbbállnak. Mi meg szagolhatjuk és ihatjuk a munkájuk gyümölcsét. Ahelyett hogy megakadályoznák őket ebben, politikusaink, még támogatják is törekvéseiket, segítik őket. Közben meg az ellenkezőjét kommunikálják, hogy ők bizony védnek és óvnak minket. Mindenkit csak arra tudok biztatni, hogy a helyi termelőinket, vállalkozóinkat támogassák, azzal, hogy az ő termékeiket vásárolják. Ne a külföldi beruházókat, akik a saját politikusaink segédletével teszik tönkre környezetünket és egészségünket.