Hogyan terelik el a burkával a figyelmet?

Simon Zsolt | 2017. január 12. - 11:33
Alig vette kezdetét az új esztendő, és az SNS házelnöke, Andrej Danko - természetesen a Híd és a Smer támogatásával - rögtön javasolta, hogy a parlament kezdjen el foglalkozni a politikai pártok kötelező taglétszámának kérdésével. Az ő véleményük szerint ezen "probléma" megoldása jelenleg rendkívüli jelentőséggel bír a társadalom szempontjából.

Mégis, kit érdekelnének olyan apróságok, mint

az állami egészségbiztosító gazdálkodása, hogy nincs pénz a páciensek kezelésére,

• az, hogy az ECPR felmérése szerint a lakosság 22 százaléka mérlegeli, hogy elhagyja az országot a rossz kilátások és a saját gazdasági helyzetük miatt,

• a burjánzó korrupció és klientelizmus,

• a dolgozó emberek elviselhetetlen adóterhei, miközben a mecénások óriási bevételeik után adókedvezményeket kapnak.

A valós problémák helyett tehát inkább a kitaláltakat akarják megoldani. Mint a teljes arcot elfedő burka viselésének betiltása. Ez a kitalált probléma egyáltalán nem "rezonál" a társadalomban, már csak azért sem, mert Szlovákia elutasítja a menekültek befogadását, és a bevándorlók közül alig pár tucatnyian akarnak itt letelepedni.

Ugyanennyire lényegtelen az, hogy a törvény előír-e a politikai pártok számára kötelező taglétszámot. Ez csak egy következő javaslat, ami azt szolgálja, hogy elterelje a választók figyelmét. Egy sikeres politikai pártnak nem számít, hogy 20 vagy 500 tagja van, az számít, hogy elnyerje az urnákhoz járuló választók szavazatainak legalább öt százalékát, hogy a parlamentben képviselhesse őket.

A legutóbbi parlamenti választáson az 5 százalékhoz kb. 138 ezer választó bizalmát kellett elnyerni. Ez a fontos, és nem az, hogy az adott pártnak mennyi tagja van. A rövid ideig kormánypárti SIEŤ-nek 1500 tagja van, de fél évvel a kormányalakítás után már azt sem tudni, hogy maradtak-e egyáltalán választók, akik ma is rájuk szavaznának.

Egy szó, mint száz: jó volna, ha a kormánypártok a parlamentben olyan javaslatokat tennének, amelyekkel pozitívan befolyásolnák az ország lakosságának életét és életkörülményeit, és nem álproblémákat találnának ki, hogy eltereljék a választók figyelmét saját botrányaikról.