Hová lettek a szúnyogirtók?

Helloszerdahely | 2020. július 7. - 14:10
Hová lettek a szúnyogirtók? Esőben és viharokban gazdag időszakon vagyunk túl, ami kedvezett a vérszívó barátainknak, a szúnyogoknak. Egyesek pedig már az interneten hangoztatják a véleményüket, hogy a szúnyogok elszaporodása a városvezetés hibája. A háttérben viszont a helyzet sokkal összetettebb. A jelenlegi gazdálkodásunkkal nagymértékben elősegítjük a szúnyogok szaporodásának feltételeit. Házainkról eltüntettük a fecskefészkeket és a magas épületek izolálásával a denevérek sem tudnak otthont találni a városokban. A szúnyogok permetezésével pedig csak rontunk a helyzeten és ideiglenes megoldás. Amit tehetünk: mű fészkeket vagy odúkat helyezhetünk el a házunk környékén vagy a város zöld területein.

unsplash.com és pexels.com

Hová lettek a szúnyogirtók?

Esőben és viharokban gazdag időszakon vagyunk túl, ami kedvezett a vérszívó barátainknak, a szúnyogoknak. Aki nemrég huzamosabb időt mozgott ártéri területeken, de mostanra már esténként a városainkban is, az észrevehette, hogy egyre több szúnyog repked utánunk a vérünkre szomjazva. Ha pedig védekezni szeretnénk ellenük, akkor megrohamozzuk a boltokat szúnyogirtó szerekért, amelyek lehet, mostanra már el is fogytak a nagy kereslet miatt. Egyesek pedig már az interneten hangoztatják a véleményüket, hogy a szúnyogok elszaporodása a városvezetés hibája. 

A háttérben viszont a helyzet sokkal összetettebb.

A jelenlegi gazdálkodásunkkal nagymértékben elősegítjük a szúnyogok szaporodásának feltételeit. A régióban az állatgazdálkodás megszűnésével elvettük a fecskéink egy fontos táplálékforrását. Emellett a fészkeiket is eltüntettük, mivel „bepiszkítják” a házainkat, és mert a falakon negatív esztétikai látványt nyújtanak. Egy fecske naponta 850 rovart pusztít el, köztük nagy mennyiségben a szúnyogokat.

A lakóházaink szigetelésével elvettük a környék denevérjeitől az otthonaikat. A denevérek több emeletes házak repedéseiben bújtak meg és ott nevelték fel kicsinyeiket. Az izoláció során jobb esetben kihívták az állatmentő szolgálatokat, hogy biztonságban elszállítsák őket vagy rosszabb esetben be is ragasztották a búvóhelyeik nyílásait. A denevérek naponta akár 1000 szúnyogot is elfogyaszthatnak. Egy átlagos denevér 15 évet él, így élete során több mint 2 700 000 szúnyogot pusztít el. Az emberekre nagy veszélyt nem jelentenek és könnyen kezelhető állatok.

A fecskék és a denevérek többsége védett és hasznos állat. Ennek ellenére nem részesültek megfelelő tiszteletben.

Viszont mi is tehetünk azért, hogy ezek az állatok újra hozzájáruljanak a szúnyogok számának csökkentéséhez, és ezáltal ritkábban kelljen permet általi szúnyogirtást alkalmazni, ami károsítja a rovarvilágunkat. A méhészek ilyenkor ki sem engedhetik a méheiket, mivel a permet bennük is kárt tenne. Gondoljunk akkor bele, hogy milyen károkat okoz ez a természetnek. A permetezéssel a szúnyogok problémáját csupán ideiglenesen oldjuk meg, de a permet környezetbe való bekerülésével csak nehezítjük az egyensúlyba való visszabillenést. A már lepermetezett szúnyogokat madarak ehetik meg és az ő testükben okozhatnak károsodásokat. Ezáltal méginkább csökken a szúnyogok természetes ellenségeinek száma.

Amit tehetünk:

1. Házainkon mű fecskefészkeket helyezzünk el, amibe beleköltözhetnek az állatok. Megfelelő elhelyezéssel védeni fognak minket a szúnyogoktól és az ürülékük sem fogja az udvarunkat „piszkítani”. Saját kilakításunkkal pedig pozitív esztétikai látványt is adhatnak.

2. Denevérodúk elhelyezésével az udvarunkon, lakóházak tetején vagy a településünk zöld területein, olyan helyeken, ahol senkit nem zavarnának.  

Ebbe nem kell, hogy egyedül fektessenek pénzt. Bátran forduljanak hozzánk tanácsokért vagy segítségért. A HelloSzerdahely Polgári Társulás csapata és partnerei együtt igyekeznek zöldebb és fenntartható projekteket hozni a városba és környékére. 


Forrás:
https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2019/06/21/denever-odafigyeles/

https://24.hu/elet-stilus/2017/03/21/szemet-modon-banunk-el-a-magyar-fecskekkel/