Hová sorolható a Progresszív Szlovákia?

Hajtman Gábor | 2019. április 16. - 15:03
2009-től a demokratikus jobboldalon több törésvonalat figyelhettünk meg: az SDKÚ, KDH és az MKP hagyományos pártok tovább aprózódtak, és rengeteg törpe párt alakult (SPOLU, NOVA, KDS, SKOK). Korábban, 2009-ben is alakult egy nagyobb politikai formáció: az SaS (Szabadság és Szolidaritás), amely jobboldali liberális pártként definiálta magát: ők voltak az egyetlen liberális párt a szlovák politikai palettán. 2017-től viszont a liberalizmust egy másik párt próbálja képviselni, a frissen alakult PS (Progresszív Szlovákia).

A PS egy frissen alakult párt, ezért viszonylag keveset lehet róluk tudni. A pártot egy bizonyos Ivan Štefunko alapította 2017-ben, aki vállalkozói múlttal rendelkezik. Štefunko nem újonc a politikában, hiszen a 2000-es évek elején aktívan politizált az akkori SDĽ-ben (Szlovák Demokratikus Baloldal), amiben egykor Robert Fico is politizált. Štefunko később több baloldali mozgalomban is részt vett, de az igazi országos nagypolitikába még nem kóstolt bele.

Érdekes jelenséget figyelhetünk meg, hiszen Štefunko együtt politizált az SDĽ-ben Robert Ficoval, aki aztán később megalapította a Smer-SD-t. Štefunko nem követte a példáját, sőt gyakran kritizálta a Smer-t, mert 2006-ban a HZDS-el és az SNS-el lépett kormányra. Ezt egyébént az európai szocialisták sem vették jó néven az európai parlamentben, hiszen a nyugat-európai szocialisták nagy része messze áll a nacionalista és népi pártoktól.

Szlovákiában a Smer volt az egyetlen baloldali párt, amely a régimódi szociáldemokráciát képviselte. Míg az európai szociáldemokraták a baloldalt progreszívebbnek és liberálisabbnak képzelték el, addig a Smer a hagyományos baloldali modellt építette, amely népies és nemzeti elemeket is tartalmazott, ehhez természetesen hozzásegített a HZDS és az SNS.  Fico többször  kijelentette, hogy a Smert-t három pillére építi: nemzetire, népire és szociálisra.

Szlovákiában a liberalizmus, a jobboldalon konzerválódott. 2009-ben megalakult az SaS, amely alternatíva szeretett volna lenni a Smer kormánynak. 2010-ben új erőként 12,2%-al került be a parlamentbe és a Radičová kormányba. A Sas valóban az egyedüli párt volt, amely a szlovák liberalizmust képviselte, ám Štefunkoék szemében mégsem voltak igazi európai liberálisok, ezt egyébként a SaS elnöke Richard Sulík is elismerte, hogy a pártja jobboldali beállítottságú.

Ha megfigyeljük a szlovák politikai palettát, akkor van egy üres tér, mégpedig a liberális baloldal, amelyet jelenleg egyik párt sem tud betölteni. Pontosan erre az üres helyre pályáznak Štefunkoék a PS-el. Ugyanis a progresszív liberalizmus Szlovákiában a Smer miatt sem tudott kialakulni, hiszen a baloldalt teljesen lefedték a régimódi nacionalisták és a szocialisták, így a liberalizmus csak a jobboldalon jöhetett létre az SaS képviseletében, amely egyre inkább libertariánusi értékek felé haladt.

Az Sas-ből több politikus is máshogy képzelte el a liberális értékeket, ezért egy olyan pártot kerestek amely a progresszív liberalizmust képviseli. A PS-hez több politikus is csatlakozott, köztük Martin Dubéci a Híd-tól és Martin Poliaček a Sas-ból. A PS, 2017-től hivatalosan is bejegyzett pártként szerepel, annak ellenére, hogy nemrég alakultak. 2018 őszén az önkormányzati választásokon kiválóan szerepeltek a nagyvárosokban, Pozsonyban is és Nyitrán is megnyerték a polgármesteri tisztséget.

A Progresszív Szlovákia egy centrista párt, akik elsősorban a csalódott liberálisokat és a szociálisan érzékeny értékrendű választókat próbálják képviselni. Mindenképpen egységes Európában gondolkodnak, szerintük az állami beavatkozás néhol szükséges, így semmiképp sem gondolkodnak minimális államban, ebben szeretnének különbözni a jobboldali pártoktól, főleg az Sas-től.

A szlovák politikatörténeti hagyományokból kiindulva a PS-t még nem lehet egyértelműen a baloldalhoz sorolni, hiszen azt még a Smer képviseli. A PS, mindenképp alternatíva szeretne lenni a Smer-nek. A progresszívek népszerűsége egyre nagyobb, a közvéleménykutatói cégek folyamatosan parlamenten belül mérik a liberálisokat, a Spolu (Együtt) val alkotnak választási szövetséget, együtt 10 és 11%-on áll a népszerűségi mutatójuk

A jobboldali pártok egyértelműen partnerként és kormányváltó erőként tekintenek a PS-re. Én úgy gondolom, hogy amíg a Smer nem vonul ki teljesen a nagypolitikából, addig a PS-t a politikai paletta demokratikus jobboldalán helyezhetjük el. Az más kérdés, hogy a Smer eltűnése után valakinek el kell fogllania a baloldali térfelet. Véleményem szerint erre a PS nagyon is esélyes. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a PS a Smer szavazóira hajt, mert a két szavazói tábor távol áll egymástól.

Én arra következtetek, hogy a közeljövőben teljesen átrajzolódhat a politikai paletta, hiszen a PS képviselheti az új baloldalt, amely már nem a régivágású szocialista baloldal lesz, hanem a progresszív és haladó liberalizmus. A Smer szavazói nem hiszem, hogy vevők lesznek az új irányra, sokkal inkább tudom őket elképzelni a volt HZDS-es és SNS-es népi és nemzeti oldalon, amelyet a Smer képviselt fénykorában a politikai paletta bal oldalán.