Iskoláink jövője: színvonalas legyen és magyar!

Rigó Konrád | 2020. február 9. - 13:47
Az oktatás és kultúra a nemzetiségi lét meghatározó területei. Így van ez a mi esetünkben is. A szlovákiai magyar oktatás és kultúra területén az elmúlt négy évben kétségbevonhatatlanul számos eredményt értünk el. A teendők sora azonban korántsem ért véget.

Már két éve annak, hogy megalapoztuk kulturális önrendelkezésünk stabil bázisát. A Kisebbségi Kulturális Alap azóta sokat fejlődött, kinőtte a kezdeti gyerekbetegségeit, igazolta transzparens eljárásait, bizonyította létjogosultságát. Szakemberek párthovatartozásuktól függetlenül ismerik el az intézmény jelentőségét, hiszen eddig mások döntöttek rólunk, most már mi dönthetünk. A jövőképről beszélhetünk, a kemény munka gyümölcse minden konstruktív kritikát elbír.

 

https://parameter.sk/sites/default/files/blog/rigo_konrad_archivum.jpg

 

A nemzetiségi oktatás jelenlegi helyzete ennél jóval összetettebb. Azzal, gondolom, mindannyian egyetértünk, hogy az alapiskoláink megmaradása az elmúlt négy év sikereként könyvelhető el, ahogy az is, hogy megdupláztuk az iskoláinkba kerülő magyar tankönyvek számát és több digitális oktatási programot vezettünk be a magyar óvodákban és iskolákban. A következő időszakban ezeknek az intézményeknek az anyagi biztonságát fogjuk megteremteni. Az életképes anyanyelven való tanulás koncepciójához viszont ez nem elég.

Szükségünk van olyan nagyobb, mágnesként működő, európai színvonalú iskolákra is, amelyek versenyképesek nemcsak szlovák, de közép-európai viszonylatban is.

Így a szülő döntheti el, hogy a kisebb vagy a nagyobb iskolába íratja be gyermekét. A legfontosabb számunkra az, hogy bárhogy is döntsön, legyen lehetősége olyan intézményt választani, amely minőségi anyanyelvi oktatásban részesíti a gyerekeinket. Ugyanis ha az iskolapadban anyanyelvünkön tudjuk megtanulni az egyszer egyet, akkor könnyebben értjük meg a kétszer kettőt.

Ha tudjuk ki volt Arany János, szinte biztos, hogy Shakespeare sem kerüli el a figyelmünket. 

Mindez viszont mit sem ér, ha végül mások döntenek a jövőnkről, mások mondják meg mire költsünk és mennyit. És mindezért nem tudok egyetérteni azzal az állítással, hogy nemzetiségekre fókuszáló párt nélkül változatlan marad a nemzetiségi és kisebbségi politika Szlovákiában. Ugyanis a stagnálás nem egyenlő a fejlődéssel. Ha négy évvel ezelőtt minden úgy maradt volna, ahogy addig volt, nem lenne kulturális önrendelkezésünk.

Ha a következő négy évben nem lesz nemzetiségeket képviselő párt a kormányban, az iskolák finanszírozási igényei és a mágnesként működő minőségi nemzetiségi iskolák létrejötte továbbra is a jövő titka maradhat.

Ezért fontos a Kisebbségi Kulturális Alap, és ezért harcoltunk annyit a kisiskolákért. Mert mindez szlovákiai és magyar.