Itt az idő az összefogásra!

Sólymos László | 2019. március 13. - 09:34
A napokban ünnepelte 70 éves évfordulóját a Csemadok, a szlovákiai magyarság legrégebbi kulturális szervezete.

A Csemadokba szinte belenőttünk, hiszen már a szüleink és a nagyszüleink is itt élték meg a magyar kultúrát. A szövetség, a helyi csoportok, az anyanyelv és a kultúra volt a menedék a legnehezebb időkben. A magyar kultúra ápolása és közös megélése jelentette és jelenti ma is az erős alapot, erre épül a sok-sok önkéntes, szível-lélekkel végzett munka. A Csemadok mindent túlélt. Rendszereket, politikai és egyéb támadásokat is. A rendszerváltás után ugyan voltak olyan pillanatok, amikor vezetői politizálásra adták a fejüket, de alapjában véve a szervezet mégis megmaradt annak, ami: a magyar kultúra, hagyományok és anyanyelv ápolását szolgáló egyesület, ami összetartozásunkat hivatott erősíteni.

A Csemadok elnöke, Bárdos Gyula a Csemadok 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen is az összefogásról beszélt.

„Végre fogjunk össze megmaradásunk érdekében. Ebben kíván partner lenni a Csemadok”- jelentette ki a Csemadok elnöke.

Jó volt hallgatni ezeket a szavakat, hiszen jómagam is pontosan így gondolkodom.

Kedves Gyula! Jane Austin szavaival élve „Nem a szavaink vagy a gondolataink tesznek azzá, akik vagyunk, hanem a tetteink… vagy azok hiánya.” Soha olyan egyedülálló lehetőség nem kínálkozik erre az összefogásra, mint most, amikor itt áll előttünk a köztársaságielnök-választás, amelyen Bugár Béla egyetlen magyar jelöltként indul. 2014-ben a megyei választások második fordulójában mi minden ellentétünket félretéve odaálltunk Berényi József mögé, aki megelőzte a Híd jelöltjét, Nagy Józsefet, és arra kértük a választókat, hogy támogassák az MKP jelöltjét. Amikor az MKP sajtótájékoztatóján, amelyen Menyhárt József bejelentette visszalépését, ott álltál a háta mögött, miért nem szóltál az összefogásról? A választókat Mistrík támogatására szólítottátok fel, annak a Mistríknek a támogatására, aki azóta ugyancsak visszalépett egy másik jelölt javára.

Az elnökválasztás első körében nincs elveszett szavazat.

Mindenki szabadon választhatja azt a jelöltet, aki számára a legközelebbi. És ki fogja a magyarok érdekeit képviselni bárhol, bármikor, ha nem egy magyar ember? Sulík, Matovič, vagy Čaputová mikor fog értünk bármilyen áldozatot meghozni? Ahogy például Bugár Béla tette 2002-ben, az MKP legjobb választási eredményekor. Akkor az eredmény alapján az MKP-t illette volna meg a parlament elnöki tisztsége.

De Bugár Béla akkor azt mondta: nekünk nem parlamenti elnöki tisztség kell, hanem magyar egyetem.

A saját személyes ambícióját félretéve áldozatot hozott a közösségért. Mert fontosabb volt, hogy a közösségünknek legyen saját egyeteme! 

Pár nap van hátra az elnökválasztás első fordulójáig. Én úgy érzem, még most sem késő. Még most is van lehetőség arra, kedves Gyula, hogy szívhez szóló szavaidat, amelyeket a Csemadok évfordulóján elmondtál, végre tettekre váltsd! Álljatok mellénk, álljatok oda Bugár Béla mellé, és valósuljon meg végre az áhított összefogás. Mindenkinek csak hasznára válna!