Jöhet a Dunabusz!

Érsek Árpád | 2020. január 2. - 13:27
Tényként és nem szerénytelenségből állapítom meg, hogy az elmúlt években tárcavezetőként, a Híd párt programjának szellemében, egyik fontos feledatatomnak tekintettem  Dél-Szlovákia meglehetősen elavult  infrastruktúrájának korszerűsítését.

Egyik kiemelt célként jelöltük meg a Pozsonyban dolgozó csallóköziek napi utazásainak megkönnyítését, a több órás araszolás fokozatos megszüntetését. Első lépésként három sávosra bővítettük a Csölle és a főváros közötti első osztályú utat,miközben felgyorsítottuk az R7-es gyorsforgalmi út első szakaszának felépítését,

amely jövő tavaszra befejeződik.

Lényegesen javultak a vasúti személyszállítás feltételei. Amióta a RegioJet üzemelteti a Komárom és Pozsony közötti szakaszt nagy mértékben megnőtt az utasok száma. A csúcsforgalmi zsúfoltság megszüntetése érdekében szeptembertől

800 ezer eurós többletköltséggel két emeletes szerelvényt állítottunk üzembe.

Egyébként a Dunaszerdahely és Pozsony közötti szakasz mára az ország legforgalmasabb egyvágányú vonala lett. Ezért kezdtük meg a második sínpár megépítésével kapcsolatos előkészületeket.

Előre léptünk a dunai, belföldi  személyszállítás megszervezésében is. Indítványunkra úgy módosították a vonatkozó törvényt, hogy a közérdekű tömegközlekedés kategóriájába az autóbuszhoz és a vonathoz hasonlóan a vízi, menetrend szerinti személyszállítást is besorolták. Igy a  január l-jétől hatályos jogszabály alapján az állam támogathatja ezt a társas közlekedést is.

Megkezdtük a Dunabusz projekt valóra váltását.

A dunacsúnyi kikötő

Rövidesen kiírjuk a 7, nagy sebességű, villany meghajtású hajók megvásárlását és üzembe helyezését célzó közbeszerzési pályázatot. Ezeken  a vízi járműveken száz körül lesz az ülőhely, ha szükséges, akkor további negyven az állóhely, ezen kívül harminc kerékpár is elfér a fedélzeten, vagyis a személyszállítással együtt turisztikai célokat is szolgálhatnak ezek a vízi járművek.  Keszölcésről, Vajkáról -- somorjai, gútori és dunacsúni felszállással -- indulnának a menetrend szerinti hajójáratok,

amelyek 38 perc alatt érnének a fővárosba, az Aucafé, illetve az Eurovea előtti kikötőbe.

Jövőre befejeződhet  a gépkocsiparkolók, valamint a kikötők, továbbá a szervizműhely építése.

A gútori kikötő

Akadnak olyan hangok - elsősorban a pénzügyminisztérium Útvar hodnoty za peniaze (Értéket a pénzért) -, amelyek ellenzik ezt a beruházást. Szerintük az R7-es gyorsforgalmi út, a már meglévő, Somorja és Csallóközcsütörtök felőli közút, valamint a vasúti személyszállítás elegendő a forgalom kiszolgálására. Szerintünk viszont a gyorsabb és komfortosabb tömegközlekedés érdekében a dunai személyszállítást is el kell indítani. Ráadásul az utóbbi környezetkímélö, ami nem mellékes szempont. Miként azt sem, hogy a projekt iránt már az osztrák miniszter kollégám  is érdeklődik, aki a vízi személyszállításban és a kölcsönös idegenforgalom további bővítésében újabb lehetőségeket lát.

A Dunabusz projekt  immár elérhető közelségbe került. Ha választópolgárainktól további bizalmat kapunk, akkor ebből a tervünkből is valóság, sikertörténet lesz.