Kampány a hivatalban

antalagi | 2018. október 15. - 14:59
Ünnepi önkormányzati ülést hívott össze Dunaszerdahely polgármestere, Hájos Zoltán úr holnapra, azaz 2018. október 16-ra.

"Az ünnepi ülésnek" egyetlen pontja van: polgármesteri beszámoló az elmúlt négy év munkájáról.  További jellemzői, hogy nincs lehetőség felszólalásra, tehát a képviselők csak, mint hallgatók vesznek részt rajta - biodíszlet, ahogy egy barátném mondaná.

A történet több sebből vérzik. Az első, hogy kampány van. A polgármester úr érthető módon minden eszközt kihasznál, hogy helyzetet teremtsen. A gond „csak” annyi, hogy mindehhez a városi kasszából vesz ki egy kis zsebpénzt, ugyanis az ülés pénzbe kerül - nem az övébe, hanem a városéba -, és minden egyes városi média terjedelmesen tudósít is majd róla, sőt élőben közvetíti, tolmácsokat fizet, ami szintén az adófizetők pénzéből valósul meg.

 Morálisan saját magam ellen is kifogásolni valóm lehetne, hiszen kihasználok egy helyzetet, ami teremtődött, erre reagálok, hiszen kampány van…

Ámde, miért is kéne végighallgatnom az elmúlt négy év munkájáról a beszámolót, amikor tudomásom van minden döntésről, minden tervről, hiszen ahhoz, hogy megvalósuljon bármi is, az önkormányzatnak azt meg kell szavaznia. Tehát, ha valaki felelősen végzi a munkáját, nem érheti semmiféle meglepetés egy ilyen beszámoló alatt. Polgármesterünk célközönsége tehát nem mi, képviselők vagyunk, hanem azok a választók, akik majd a városi tévéből, hírekből megtudhatják, mi mindent is csináltunk négy év alatt, illetve, ami siker, az a polgármesterünk egyszemélyes érdemének lesz kikiáltva. Sajnos ehhez nem tudok és nem is fogok asszisztálni, nem veszek részt a kampányában.

Polgármester Úr, ezúton megkérem, viselkedjék elöljáró módjára és kampányoljon tisztességesen. Ne használja megint a város csatornáit a saját maga fényezésére.

Hívjon össze egy sajtótájékoztatót, vagy, mondok még jobbat: kopogtasson be a családokhoz, álljon eléjük, és mondja el nekik, mit tett az elmúlt négy évben. Járjon elöl, legyen példamutató, ne használjon ilyen álságos, átlátszó és hamis eszközöket. Ha ilyen példát mutat, holnap bárki bemehet a munkahelyére, és kedvére csetelhet, szórakozhat a cég pénzén egész nap, mondván, ha a polgármesternek lehet, akkor nekem is!

Nem illik meglopni a munkaadót, ugye, nem?! Az ön munkaadója ez a város, viszonyuljon hát hozzánk tisztességesen.

Ilyen átlátszó trükkökkel szeretne szavazatokat szerezni, láthatóvá válni, jelen lenni? Sőt, ez nem trükk, hanem visszaélés a városi költségvetéssel. Érdemes így mérkőzni meg a választók bizalmáért? Ha igen, akkor hajrá, nagyon jó úton halad.

Lehet erre legyinteni, hogy ugyan már, több kárt is okozott már nekünk, mint egy önkormányzati ülés költségvetése! Igen, lehet legyinteni, mert nincs akkora súlya, de a gyökere, a minősége ugyanaz. Arról a tőről fakad ez a döntése is, gondolatmenete, mint az összes többi, nagyobb volumenű baklövése, tévedése, hibája, cselekedete. Nem tudok erre legyinteni, mert akkor a cinkosa lennék. Nem leszek.

Köszönöm szépen,

Antal Ágota