Kataszteri és földügyi tudod-e? I. rész

Meddig osztható egy mezőgazdasági föld? Milyen bizonylatot szükséges kikérnünk lakáseladás/vásárlás esetén? Mire figyeljünk ingatlan ajándékozása esetén?


A mezőgazdasági földek felosztásáról:

Mezőgazdasági földet nem lehet a végletekig felosztani. Jogi művelet, határozat/döntés által nem jöhet létre 2.000 m2-nél kisebb mezőgazdasági földterület (20 ár). 

Mi történik abban az esetben, ha 2.000 m2 - nél nagyobb, de 20.000 m2 kisebb földterületet hozunk létre? 

Próbáljuk eltitkolni a kataszteri hivatal elől. Ebben az esetben járulékot kell fizetnünk az illetékes járási hivatalnak. 

További infót a 180/1995 Z. z. számú törvényben találnak.

 

Lakásvásárlás és a közös költséggel kapcsolatos bizonylat:

Lakásvásárlás és eladás esetén kötelező melléklet a lakóház kezelőjétől kapott bizonylat, mely szerint a lakástulajdonos a lakás használata során nem halmozott fel közös költség hátralékot.

Mi történik a kataszteri eljárás során, ha a bizonylat alapján a tulajdonosnak közös költség tartozása van?

A kataszteri hivatal felszólít  minket a tartozás rendezésre. A kataszteri hivatal a tartozás nagyságát, létezését nem vizsgálja, ha a beadvány és mellékletei rendben találhatóak, végrehajtja a bejegyzést.

 

Ingatlanok ajándékozása:

A polgári törvénykönyv alapján ingatlan ajándékozása esetén írásos szerződésre van szükségünk. 

Ha az ajándékozásunk tárgya egy lakás, az ajándékozási szerződésnek többek között tartalmaznia kell a lakásokról és a nem lakás célú helyiségek tulajdonjogáról szóló 182/1993 – as törvény 5. § -a által előírt rendelekzéseket, pédául:

Milyen a lakás berendezése, felszerelése, mérete?

Milyen közös részekből, helyiségekből áll a társasház?

Társasházzal határos telek a lakástulajdonosok közös tulajdona-e?

Ingatlanok ajándékozása során a szerződésnek tartalmaznia kell az adott ingatlan pontos leírását, így az interneten böngészve ne töltsük le az első ingyenes mintát, mert a későbbi kataszteri eljárás során könnyen a szerződés javitására felszolító levelet kaphatunk a postástól.

 

A szerző a Magyar Fórum elnökségi tagja.