Kataszteri és földügyi tudod-e? II. rész

Bugár Viktor | 2019. július 18. - 13:05
Telket venne, de nem tudja, építhet-e rá? Mi a különbség az építkezési engedély és az épület használatba vételéről szóló határozat között? A következő sorokban ezekre a kérdésekre is választ talál.

Megtalálta álmai telkét, de nem tudja, építhet-e rá? Nem szeretne pórul járni a vétellel? Van valamilyen lehetőség?

Igen, építsünk engedély nélkül vétel előtt van lehetőség kérvényezni az illetékes építésügyi hivataltól az úgyn. területrendezési tervvel kapcsolatos tájékoztatást ("územnoplánovacia informácia"), mely során az építésügyi hivatal kifejti például, építkezhetünk-e az adott területen, ha igen, milyen típusú épületek építhetőek (raktárak, családi házak), mekkora lehet a maximális beépítettsége a területnek, milyen magas, hány emeltes lehet az adott épület.

Legyünk körültekintőek, terepszemle során az adott dokumentumot egyből kérvényezzük az eladónál, vagy saját magunk az építési hivatalnál, személyesen, telefonon, esetleg e-mailen keresztül. 

Ne bízzunk tehát csak az eladó, vagy az ingatlanközvetítő lelkesítő szavaiban, szép mosolyában, menő autójában.

 

Mikor építési telek egy földterület?

A kataszteri rendszer az építési telket mint földterületi típust nem ismeri (kataszteri berkekben a bépített földrészlet- zastavaná plocha az ismert elnevezés). Építési telekről akkor beszélhetünk, ha kiadták az adott területre vonatkozó építési engedélyt. 

Fontos továbbá megemlíteni, hogy az építésre szánt földterület, kert esetében kérvényeznünk kell az illetékes járási hivatalnál a föld mezőgazdasági alapbó való kivonását, a járási hivatal építésre vonatkozó pozitív állásfoglalását.

 

Mi a különbség az építési engedély (stavebné povolenie) és az épület használatbavételének engedélyezése (kolaudácia stavby) között?

Az építési engedélyt az épület építésének megkezdése előtt kell igényelni, mégpedig az illetékes építésügyi hivatalnál. Az építési engedély kiadásához szükséges kérelem tartalmát, a csatolni szükséges dokumentációt a 453/2000 számú rendelet tartalmazza.

Az épület használatba vételéről szóló határozat az építkezés befejezése után az épület legális használatához szükséges. A határozat kiadása szintén az illetékes építésügyi hivatal hatáskörébe tartozik.

Ha az előbb részletezett dokumentumokkal nem rendelkezünk, időt, energiát, pénzt spóroltunk, az épületünk fekete építménynek minősül, amit az illetékes szervek szankciókkal sújthatnak.

 

A szerző a Magyar Fórum elnökségi tagja.