Kettős - többszörös – párhuzamos (duplicit) tulajdonjog

Bugár Viktor | 2019. november 14. - 13:29

Többszörös – párhuzamos - kettős tulajdonjogról akkor beszélünk, ha 2 vagy több különböző szubjektum (fizikai személy, jogi személy) tulajdonjoga egyszerre – egyidejűleg köthető egyetlen ingatlanhoz. Nem összekeverendő a résztulajdonjoggal, mivel a felek egyszerre bizonyítják teljes tulajdonjogukat.

A többszörös tulajdonjog nem kívánt állapot, mely során nyitott a kérdés – ki a valódi tulajdonosa az ingatlannak. A résztulajdonjog során viszont a tulajdonhányad tulajdonosai legálisan kezelik a közös ingatlanukat (tulajdonhányaduk nagysága alapján).

Milyen esetekben beszélhetünk még többszörös tulajdonjogról?

Többszörös tulajdonjog létrejöhet a C és E típusú egymást átfedő parcellák esetében is, amelyek egyidejűleg két tulajdonlapon vannak vezetve és 2 különböző személy tulajdonába tartoznak.

Ebbe a kategóriába sorolható az olyan résztulajdonosok esete is, akik tulajdonjogi hányada összeszámolva több mint 100 százalékot tesz ki (tehát ha mindegyik a tulajdonlapon vezetett tulajdonos 1/100 tulajdonjoggal rendelkezik, viszont minimum 101 ember található a tulajdonlapon).

A már kialakult többszörös tulajdonjog esetén  a tulajdonlapon rajta található az egyik tulajdonos az adataival, a másik nem. Onnan tudjuk, hogy többszörös tulajdonjogról van szó, hogy a tulajdonlapon találunk információt arról, hogy a kataszteri adatok hitelessége egy másik hivatalos irat által megkérdőjelezetté vált.

Tulajdonlapon kijelölt többszörös tulajdonjog esetében a tulajdonjog nem átruházható. Először a párhuzamos tulajdonjogot kell eltávolítani, majd ez után lehetséges a tényleges tulajdossal megkötni a szerződést.

Milyen lehetőségünk van a többszörös tulajdonjog orvoslására?

Személyesen elmenni a kataszteri hivatalba és követelni a kataszterban az ablak mögött dolgozó nénitől, hogy törölje ki a nem kívánt tulajdonost, nem megoldás. 3 fajta módot különböztetünk meg:

  1. Az érintett felek megegyezéses alapon kérvényezik a párhuzamos tulajdonjog törlését.

 Ebben az esetben a megegyezés egy szerződést jelent, amelyben a felek lefektetik, ki lesz az ingatlan tulajdonosa. Kérvényezni kell a bejegyzést, amiért alapesetben 66,- eurós illetéket kell fizetni.

  1. Bíróság által kérvényezni a párhuzamos tulajdonjog eltörlését és kérvényezni a bíróságnál, hogy döntse el, ki a tényleges tulajdonos.

 Peres esetről van szó, az illetékes bíróság megvizsgálja az ügy körülményeit, a peres felek hivatalos iratait és utána eldönti, ki az ingatlan tulajdonosa.

  1. Kataszteri hivatal hibajavítási eljárásának segítségével, mely során az érintett felek beleegyeznek a hiba kijavításába.

 

További információkért földügyi és kataszteri témában katt a linkre.