Ki felel azért, hogy ilyen országban élünk?

A Fico-kormányok azzal kezdték, hogy egy Ficoéhoz hasonló hang kijelentette: saját erőből bebiztosította a jövendőbéli "előnyoket".

Több mint 11 éve Robert Fico és pártja, a Smer vezeti az országot. Az, hogy jelenleg Szlovákia milyen állapotban van, az ő felelősségük. Robert Fico miniszterelnök, Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány már több mint egy évtizedet töltöttek el posztjukon.

Szomorú és egyben sokkoló, hogy egy EU-tagállamban valakit azért gyilkoljanak meg, mert él a szólás szabadságával.

A köztársasági elnöknek valószínűleg igaza van, amikor arról beszél, hogy maffiaállamban élünk.

Egy demokratikus országban a rendőrség leplezi le a korrupciót, nem az újságírók. Mifelénk akit korrupcióval gyanúsítanak, az "a mi emberünk". Vagyis a hatalom embere. A hatalom pedig időről időre tudatja az állampolgárokkal, hogy aki igazat mond, az büntetést érdemel.

Azért, hogy 2018-ban itt tartunk, Fico koalíciós partnerei is felelősséggel tartoznak. Ők tették lehetővé, hogy Robert Kaliňák újra belügyminiszter legyen, és hogy továbbra is Tibor Gašpar vezesse a rendőrséget. 2016-ban ezek miatt az emberek miatt is tartottam elvi kérdésnek, hogy támogatom-e egy ilyen kormánykoalíció létrejöttét.

Rendkívül szomorú vagyok amiatt, hogy itt tart ez az ország. Hogy ott tartunk, ahol még Mečiar uralkodása idején sem tartottunk. A felelősség a kormányé.

Nem számíthatunk arra, hogy a belügyminiszter levonja ebből a szörnyűséges esetből a politikai felelősséget. Csak abban bízhatunk, hogy az ügyet sikerül felderíteni.