Környezetbarát gyomirtás

Helloszerdahely | 2020. július 13. - 16:03
A városokban gyakorta problémát okoz a járdák, útpadkák, illetve egyéb járófelületek elgazosodása. Ez ellen sokféleképpen lehet harcolni. A két alapvető módszer a permetezés és az környezetbarát gyomirtás (mechanikus és termikus eljárás).

Mivel a permetek sem ökológiai, sem pedig társadalmi szempontból sem jöhetnek szóba a városokban (a permetek glifozát alapúak, amelyek károsak a vízre, az állatvilágra és a rovarokra), ezért most a természetbarát úttest- és járdakarbantartást fogjuk bemutatni olyan felületeken, amelyek útburkoló kövekkel vannak kirakva. 2 csoportra oszthatjuk őket: 

Mechanikus eljárások:

  1. Manuális gyomirtás - megfelelő a kis területek esetében, sok időt és kezet igényel; 

Termikus eljárások:

  1. Száraz termikus eljárások - Infraweed - hőalapú irtás
  2. Nedves termikus eljárások - forró vízzel, illetve párával történő kezelés

Ismerjük meg közelebbről a termikus eljárásokat:

Infraweed - alapjában véve egy egyszerű eszköz, amely a gaz eltávolítására infravörös hőt és forró levegő sugarat használ. Működésének alapját egy gázpatron adja, amely a szórófej elülső részére van felszerelve, amelyből a láng jön. Nyomás alatt forró levegőt fejt ki, amelyet az eszköz felső részében található speciális hálószövet segítségével melegít fel. A hálószövet köszönhetően infravörös hőt sugároz. Míg a forró levegő a gaz felszíni részét irtja, addig az infravörös hő a gyökerét és a magvait a föld alatt 3 cm mélyre hatolva. A hő így nem károsítja a mikroorganizmusok életét a földben, de lelassítja a gyom további növekedését. Az egyetlen hátránya, hogy a hő megöli az éppen a felületen tartózkodó rovarokat. 

Forró vizes, párás gyomirtás - ez az eszköz dízelolaj segítségével melegíti fel a vizet, amelyet aztán a kívánt felületen alkalmazunk. A forró víz elpusztítja a gyom felső részét. Emellett effektívnek bizonyult piszkos felületek tisztításánál, illetve a rágógumik vagy plakátok eltávolításánál is. A legnagyobb hátránya szerintünk a dízelolaj használata és a magas vízfogyasztása. Ennek ellenére az előnyös oldalai számottevőbbek. 

A legkörnyezetbarátabb módszer természetesen a kézi gyomirtás, főleg, hogy egy viszonylag lassú folyamatról van szó, amely során az állatoknak van idejük elmenekülni. Ezt azonban a nagy tereken és gyalogos övezetekben nem lehet kivitelezni. Ezért nagyon örülünk, hogy a városunkban az Infraweed természetbarát módszerét kezdték el használni. Ez az eljárás szerintünk a leginkább környezetbarát, nem bolygatja a környező lakosok nyugalmát és effektíven harcol a városban található gaz ellen. 



Forrás: https://mestske-vcely.sk/app/uploads/2018/10/Pr%C3%ADroda_v_meste.pdf