A környezetvédelem az ember védelme is egyben

Sólymos László | 2017. augusztus 23. - 14:10
Ha létezik terület, amelyre a fenti állítás fokozottan érvényes, akkor az a légkör. Elég csak ha visszagondolunk az év eleji helyzetre. Néhány régiót olyan mértékben sújtott a szmog, amilyenhez Szlovákiában nem voltunk hozzászokva. A „majd megszokjuk” hozzáállás pedig nem megoldás.

Azokban a napokban, amikor a szmoghelyzet kritikus volt, több telefonhívást is kaptam. Elég kellemetlen beszélgetések voltak ezek. Polgármesterek panaszkodtak, hogy nem kaptak kellő figyelmeztetést, így ők sem tudták tájékoztatni a lakosokat. Igazuk volt. Az információs csatornák nem bizonyultak elégségesnek. Ezért feladatomnak éreztem, hogy lépjek, és kollégáimmal azonnal elkezdtünk a megoldáson dolgozni azért, hogy a jövőben elkerüljük a hasonló helyzeteket.

A válasz már az asztalon van. Múlt héten a kabinet elfogadta a légkörről szóló jogszabály módosítását. Ennek köszönhetően már nem lesz szükség kínos telefonbeszélgetésekre. A módosítással ugyanis jelentősen fokozzuk az emberek tájékoztatását. Többek között a közszolgálati médiák is figyelmeztetni fognak a szmoghelyzetre.

Itt a blogbejegyzés akár véget is érhetne, hiszen a feladatot teljesítettük. Csakhogy egy-egy helyzetre való figyelmeztetés csak ritkán hoz javulást. Ezért a módosítás egyéb intézkedéseket is bevezet a légszennyezés leküzdésére. Zöld utat adunk például az ún. alacsony kibocsátású zónáknak. Vagyis elhárítottuk az akadályt az önkormányzatok elől, melyek így kijelölhetik ezeket a zónákat. Vagyis korlátozhatják némely gépjárműtípusok behajtását egy-egy területre, melyek lakói szenvednek a légszennyezéstől.

Az alacsony kibocsátású zónák nem új találmány. Több európai és ázsiai országban is ismertek. Függetlenül attól, ki találta őket ki, egy a fontos. Ha máshol működnek, Szlovákiában is működni fognak.

Nem feledkezünk meg a többi légszennyezőről sem. A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség intenzív figyelemmel fogja őket kísérni. A fűtőművek, kompresszorállomások, biomassza kazánok esetében szigorúbb kibocsátási határértékek lesznek érvényesek úgy, mint az Európai Unió többi államában.

A szmogesemények két tényre mutattak rá egyértelműen: az első, hogy a környezetvédelem már régen nem csak a növények és állatok védelmét jelenti.  Létfontosságú az ember egészsége szempontjából is. Már nem kell túllépnünk az érdektelenségen és közömbösségen. A másik tény pedig az, hogy a környezet védelmét - egyben az emberi élet és egészség védelmét - nemcsak az összes minisztériumnak, hanem minden kormányzatnak kiemelt feladatának kell tekintenie. Ugyanolyan intenzitással kell foglalkozni vele az ellenzékben, mint a koalícióban. Tekintet nélkül a politikai jó pontokra vagy a nézeteltérésekre. Példa erre a légkörről szóló törvény módosítása.