A koronaherceg vagy a bakancsosok?

Sebök Pál | 2016. június 14. - 11:31

          Mindenki ismeri azt a szar érzést, amikor bevetsz mindent valami ellen, minden erőfeszítésedet, az összes ismeretedet és energiádat, de a végeredmény mégsem a várt gyümölcsöt hozza. Sőt! Éppen, hogy a fordított hatást váltod ki a tetteddel. Na, pontosan ez történik a napokban.

 

          Ha a mostani SMER-SzNP-HÍD-HÁLÓ kormány ilyen őrületes és gátlástalan száguldással folytatja a kormányzást, a következő választások után több bakancs lesz a parlamentben, mint a hadseregben! És nem a hadsereg fog bevonulni a parlamentbe. Viszont életbe léphet egyike a két forgatókönyvnek. Vagy tömegesen bevonulnak oda a vonatos csipet-csapat tagjai, mint a modern Szlovákia újdonsült parlamenti képviselői(!), vagy erőszakkal rohamozzák azt meg! Viszont a másik lehetőségnél a nép nagy része is ott áll majd mellettük! És erről majd jócskán tehet a mostani kormány, kormánytagok is!

Nem szándékom boncolgatni Kaliňák kétes ügyeit, kapcsolatait kétes személyekkel, kétes üzleti húzásait és végképp nem szándékom boncolgatni kétes pénzmozgásait. De már csak maga az a tény, hogy lenne mit boncolgatni, elég indok egy civilizált és modern társadalomban, hogy önszántából és méltósággal lemondjon politikai pozíciójáról, sőt karrierjéről is, vagy lemondatják őt azok, akikben még maradt egy csipetnyi józan ész, és nem szeretnék bepiszkítani a moráljukat ilyen alakkal. Mert már az esetek fura és kételyes egybeesése is akkora árnyékot vet az érintett fejére és ezzel az egész kormányra, hogy a közvéleménynek többre van szüksége, mint egy bejelentett önvizsgálatra a saját beosztottjai részéről! Ez az egész herce-hurca inkább egy viccnek lenne jó, ha éppen nem a valós életről szólna, és rólunk!

Visszatérek ahhoz, amiről az elején írtam, amikor épp azt éred el, amit abszolút nem szeretnél. Mivel Bugárék márciusi házasságra lépésének egyik fő indoka az extrém pártok elleni harc volt, kérem, mondja már meg nekik valaki, hogy ezekkel a napokban megtett lépésekkel  bizony nem az emberek kormányba vetett hitét növelik, nem a „jobb politika” irányát járják, hanem azt csinálják, amitől még mint ellenzék szigorúan óvtak minket! Ezzel csakis a csalódott választók táborát szaporítják olyannyira, hogy a „bakancsosok” szavazótábora nem a 10 százalékot teszi majd ki a következő választásokon, hanem 20, vagy akár többet is!  

A SMER párt egyenes hatásáról a radikális választók erősödésére nemrég még részben Bugár Bélának is tisztánlátó véleménye volt, arról egy 2015 szeptemberi, a Denník N-nek adott interjúban nyilatkozott a pártelnök:

Denník N:

  • SMER-hez közeli emberek azt mondják, hogy nekik muszáj a fenyegetésekről (menekült üggyel kapcsolatban – szerzői pontosítás) beszélni, mert inkább magukhoz csatolják a radikális választókat, minthogy Marián Kotlebának hagynák őket. Működik ez ön szerint?

B.B.:

  • Ha valami a radikálisoknak segít, akkor azok Robert Fico kijelentései!

Itt én már csak annyit tennék hozzá, hogy nem csak a miniszterelnök menekültügyi kijelentései erősítették a radikálisokat, hanem a tettei is az államigazgatás területén. És mi történt azóta? Ma már együtt, közösen csinálják épp azt az államigazgatási praxist, amit anno kritizáltak, csak most már minden elsimító kijelentéshez össze kell ülnie a koalíciós tanácsnak! Más változás nincs is! De így legalább majd Fico mutogathat a többi kormánypártra is, amire nagy bizonnyal a következő választások előtt kerül majd sor.

 

         De ez a politikai logika. Legalábbis itt nálunk, a saját házunk táján. Nézzük csak inkább az EB-t, úgy talán nem fogjuk hallani, ahogyan a bakancsosok szépen biztosan menetelnek a Szlovák Országgyűlés felé.

A valós és szomorú igazság viszont az, hogy bármit is tesznek ezek a politikusok, semmi sem fog változni, semmi sem történik majd. Mert mi olyan „befőttes polgárok” vagyunk. Választások előtt megfőznek minket, aztán meg elraknak a kamrába. És amikor újra szükségük lesz ránk, csak levesznek a polcról!

És talán nekünk így a jó.