Közelharc az ellenzéki „emberekért”- avagy Kiska új szerepben

Hajtman Gábor | 2019. június 19. - 00:37
Most már nincsenek találgatások, hiszen hivatalosan is zászlót bontott Andrej Kiska volt köztársasági elnök, és megalapította saját politikai tömörülését. A pártja ,,Az emberekért“ (Za ľudí) elnevezést kapta, amellyel hivatalosan is becsatlakozik a 2020-as parlamenti választási küzdelembe. Ha azt hittük, hogy az ellenzéki térfélen már kiosztották a lapokat, akkor tévedtünk, hiszen Kiska is lapot kér, és nem titok, hogy az ászra hajt.

A volt államfő bejelentésére nagyon sokan vártak, hiszen az elmúlt napokban sejteni lehetett, hogy Kiska hivatalosan is beharangozza  pártja nevét. ,,Az emberekért elnevezésre viszont senki nem számított, első hangzásra közönségcsalogatónak és egyszerűnek hangzik, de valójában úgy is lehet értelmezni, mintha minden választópolgár azonosulna ezzel a névvel, hiszen senki nem lehet az emberek ellen. Kiska jól tudja, hogy a választói közösségét bővítenie kell, tisztában van vele,  hogy az ötéves elnöki ciklusa alatt sikerült kiépítenie a politikai karizmáját, nagyon sok embernek elnyerte a bizalmát, ezért úgy gondolta, hogy azzal segít, ha zászlót bont, és beszáll a nagypolitikába.

Fico riválisa készen áll

Andrej Kiskát minden bizonnyal Robert Fico nagy riválisának tartják,aki legyőzheti őt a soron következő parlamenti választáson, hiszen erkölcsi győzelme már van Kiskának, a 2014-es elnökválasztásokon maga mögé utasította Robert Ficot (hozá kell tenni, hogy az ellenzéki pártok mind Kiskát támogatták). Azóta viszont változott a helyzet, úgy tűnik a 2019-es elnökválasztás és az EP-választás megalapozta az ellenzéki pártok pozícióit a 2020-as parlamenti választásokra, a képlet alapján a PS-Spolu pártkoalíció motivációja nem hagyott alább, lendületükkel a következő országos választás megnyerését célozzák meg.

Bonyolódik az ellenzéki platform

Azzal, hogy Kiska beszáll a nagypolitikába, megnehezíti az ellenzéki pártok helyzetét, ugyanis szavazatokat rabolhat el több jobboldali párttól is. Az utóbbi időben a PS és Spolu pártszövetség az ellenzéki oldal élére állt, hiszen az EP-választásokon 20,11%-ot értek el, amivel megmutatták, hogy az ellenzék vezérei kívánnak válni. A közvéleménykutatói felmérések azóta rendszerint 18-19% ra mérik a pártkoalíciót, amivel megközelítik a 19,5%-on élen álló Smer-t. Kiska csatlakozása a nagypolitikába megkeverheti a lapokat, a Focus  már a pártja bejelentése előtt is 6,2%-ot mért a PS-Spolu kárára, hiszen ők ebben a felmérésben csak 15,3%-os támogatottsággal bírtak.Érdemes megfigyelni azt, hogy Kiska szavazótábora a PS-Spolu szavazóit csábítja magához leginkább, de a volt elnök felbukkanása más ellenzéki szereplőknek sem kedvez. Igor Matovičék is zuhanóban vannak, a Focus csak 5,9%-ot becsült nekik legutóbb, így Matovičék nem dőlhetnek hátra, meg kell küzdeniük, hogy életben tudják tartani parlamenti részvételüket.

 Kiska lesz az ellenzék vezéralakja?

Az biztos, hogy az elkövetkező időszak nem telik majd eseménytelenül a 2020-as parlamenti választásokig, ez mi sem bizonyítja jobban azt, hogy Kiska megjelenése újraértelmezi az ellenzéki platformot. Érdekes lesz azt is figyelni, hogyan reagálnak majd a többi pártok Kiska politikai szerepvállalására, hiszen nem mindegy, ki milyen kondícióból várja az országos megmérettetést, a kampányidőzítésen nagyon sok múlhat, biztos vagyok benne, hogy a pártok témameghatározása és üzenete, kulcsfontosságú lehet a kampányidőszakban.

A PS-Spolu kijelentette, hogy tárgyalna Kiskvával. Szeretnék, ha ő is csatlakozna a pártszövetségükhöz, hogy ne vesszenek el a szavazatok és a PS-Spolu előnye továbbra is megmaradjon. Kiska tudja, hogyha csatlakozik a progresszívekhez, akkor bedarálják őt, ezért kijelentette, hogy  ő inkább szélesebb spektrumban gondolkodik, a KDH-t, az OĽANO-t és az SAS-t sem szeretné kihagyni, jól tudja, hogy egy ilyen széles választási koalíció nem jöhet létre, többek között a pártok ideológiai és értékrendjei miatt. Noha mindenki azt gondolta volna, hogy az ellenzéki tábort kizárólólag a liberális pártok határozzák meg, akkor azt fel kell, hogy világosítsam, ugyanis ez a harc még nem dőlt el. A PS-Spolu és az SAS rivalizálása a liberális szavazókat versenyhelyzetbe hozta, amiből a progresszívek profitáltak, és arra készülnek, hogy lendületüket megtartva megnyerjék a 2020-as parlamenti választásokat. A PS-Spolu népszerűsége szárnyal, dinamizmusát senki nem állíthatja meg. Vagy mégis?

A PS-Spolu pozícióját Andrej Kiska állíthatja meg, ugyanis ha az előbb azt mondtam, hogy a liberális szavazók versenyhelyzetbe kerültek, akkor a konezrvatív szavazókat Andrej Kiska tudja mozgósítani, a középen definiálható pártja mindenképpen  konzervatív fordulatot vesz, ő is tudja, hogy csak jobbra veheti az irányt, ezzel pedig motiválná a többi konzervatív pártokat is: a KDH-t és az OĽANO-t. Ez lehet az egyik forgatókönyv, a másik pedig az, hogy néhány politikust magához csábít az említett pártok közül, így Kiska megerősödik, de könnyen meglehet, hogy ezt majd Matovičék bánják.

Egy biztos, Kiska felbukkanása bizonytalanná teszi a kialakult helyzetet az ellenzéki térfélen, hiába  erősíti személyével az ellenzéki palettát, a PS-Spolu pártszövetség víziója:  progresszív és modern Szlovákia!. Azt viszont tudatosítaniuk kell, hogy ,,Az Emberekért“  elnevezésű projekt szertefoszlathatja ezt az álmot, és a vezéregyéniséget Kiska alapozhatja meg. Erre minden esélye megvan, kérdés, hogy a nagy rivalizálás mennyire gyengíti meg az ellenzéki térfelet, mert nemcsak a szélsőségekkel és a Smerrel kell majd megküzdeniük az ellenzéki pártoknak, de a progresszív kontra konzervatív házon belüli csatát is le kell meccselniük egymás között.