Kutyaszorítóban

Ha Fico marad miniszterelnök – akkor továbbra is szar marad a palacsintában.

Egy olyan környezetben, ahol már az állam legkomolyabb és legfontosabb érdekei válnak semmivé, és ahol a korrupció a legfelsőbb körökig érve rothasztja szét és rákként zabálja fel, bénítja meg az állam legalapvetőbb funkcióit is,  ott a legpragmatikusabb politikával érvelve sem szabad együttműködni, koalíciós és kormányszinten sem.

Ez a tétel még akkor is igaz, ha a legvalószínűbb forgatókönyv szerint Fico két-három napon belül belátja, hogy Kaliňáknak és Tibor Gašparnak takarodó.  Mindamellett persze, hogy az utolsó morzsáig ki kell vizsgálni Kuciak és Kušnírová halálát, el kell fogni és bíróság elé kell állítani a tettest, tetteseket és a megbízóikat is, valamint ki kell vizsgálni az összes ügyet, amelyekről Janko Kuciak írt.

A bevezetőben leírt tétel viszont horribile dictu még akkor is igaz, ha neadjisten kiderülne, hogy ez az ocsmány kettős gyilkosság csak afféle tragikus, mezei gyilkosság volt – már bocsánat a morbid szóhasználatért.

Ugyanis Fico és Kaliňák SMER-e, de főleg e két politikus kormányzati szerepe óráról órára erodálja, nem csak a velük koalícióban lévő Híd hitelességét, hanem az állampolgárok alapvető bizalmát is -  az egész államapparátus, most persze főleg a rendőrség, az állambiztonsági szervek, az ügyészségek, a bíróságok és a kormány iránt, en bloc.

Ráadásul ennek a két embernek a megszólalásai már a kettős gyilkosság kiderülése napjától, tehát egy hét alatt, annyira hamissá váltak, mint egy öreg konzumlány pedigréje a szüzességéről. Robert Fico tegnapi kirohanása Kiska államfő ellen pedig tele volt ócska vádaskodásokkal, személyeskedéssel, állampuccsról vizionálással, hazaárulásról pofázással. Olyan érzést keltett, mint Mečiar, sarokba szorítva, hülyén és monomániásan. Sőt, mára, hétfőre Fico teljesen megbolondult mert egyszerűen lesorosozta Kiskát, amiért az jogosan bírálni merészelte a kialakult helyzetet.

Mert – mondjon bárki bármit -, nem és nem lehet megnyugtatni az embereket e borzalmas tragédia kapcsán, ha Kaliňák és Tibor Gašpar a helyén marad, hiszen róluk és köreikről is alapos, kiváló cikkeket írt Janko Kuciak. Hogy nem csak az utcákon tüntető tömegek, de már a legkisebb faluban, a falu szélén élő idős néninek és bácsinak is leesett a tantusz.  

Arra nézvést, hogy mindazok, akik ezt az egész rothadt rendszert működtették és régóta irányították, oligarchákkal és gyanús vállalkozókkal üzletelgetve államot építettek ki az államban.  Lenézték, leköpték és kiröhögték nem csak az újságírókat, de ennek az országnak bármelyik polgárát is – ha az véletlenül szólni mertek ellenük.  Hogy ezeknek nem hogy nem lenne joguk most bizonygatni ártatlanságukat és becsületességüket, és siránkozniuk  prejudikációról, rohadt nagy elszántságot mutatniuk a bűnügy felderítésében, óh nem, minimum kussolniuk kellene. Hogy undorító, amikor épp saját magukat vallják és tudják garanciának egy ennyire súlyos és sötét ügy felderítésében és következményeinek levonásában.

Mert például Kaliňák minden egyes fellépése, persze Ficoé is, tulajdonképpen Janko Kuciak és barátnője emlékének meggyalázása. Erkölcsileg mindenképp.

És ezt tudja mára szinte miden normálisan gondolkodó ember ebben az országban. Pont amiatt, amivel Janko Kuciak foglalkozott, és amiért ő és a barátnője az életüket adták, sajnos.

Persze, tudja ezt Bugár Béla és a Híd is, ezért vannak most rettenetes kutyaszorítóban.

Mert igazat adok Bugár Bélának abban, hogy most főképp higgadt, józan fejre lenne szükség. Hogy most roppant körültekintésre, figyelemre és alaposságra volna szükség – főképp a brutális kettős gyilkosság feltárása ügyében. Abban is igaza van Bugárnak, hogy az ellenzék egyes pártjai valóban gyomorforgató módon kovácsolnak politikai tőkét a tragédiából és hiszterizálják a közvéleményt.

Viszont az a helyzet, Bugár úr, hogy ez a rendszer, főleg a miniszterelnöknek és ikertestvérének, a belügyminiszternek köszönhetően már régóta, évek óta annyira rothadt, korrupt és igazságtalan, hogy az ellenzék ezt most megteheti – joggal. És hogy ha a Híd most arra játszik, hogy Kaliňákot és Gašpart Fico által beáldozva mégis minden mehet tovább, de Fico mégis marad miniszterelnök – akkor továbbra is szar marad a palacsintában, attól félek, a legnagyobb darab.

Mondom egyszerűbben, a Hídnak is fel kell fognia, hogy mára már Kaliňák és Gašpar feje sem elég, egy hét múlva pedig már Ficóé sem lesz az.  A Híd önmagát gyilkolja a taktikai kivárásokkal. Nem beszélve arról, hogy mára az is világos, az SNS ugyanolyan khm.. szűz partnere a Hídnak, mint a SMER, és hogy hoppácska, ők éppúgy köthetők a maffiához, de legalábbis rájuk is vetült gyanú.

A Híd ugyanis egészen Janko Kuciak és barátnője meggyilkolásának pillanatáig orrát befogva félrenézhetett és kényszeredetten tűrhette, hogy olyanokkal kormányoz együtt, aki nem most, hanem már sok-sok évvel ezelőtt állammaffiát építettek az államon belül, de most már ezt nem teheti meg. Alapvető emberi, erkölcsi szempontok miatt. A demokrácia lényege miatt. Kuciak és Kušnírová kiontott vére miatt.

Mindez elemi, sőt biológiai emberi szinten és morálisan is végképp vállalhatatlan.

És ezen nem változtat még az a fajta mérlegelés sem, hogy az ellenzék súlytalan, komolytalan és sokszor nevetséges, hogy bizniszpártjaik vannak nekik is, hogy ha netán  - persze törvényes választások után és legitimen – hatalomra kerülnének, akkor alig tudnák jobban irányítani az országot.

Persze, a Híd sokat veszthet, ha menni kell. De úgy még többet, ha Ficóval kell távoznia. A Híd mindent elveszthet, amit tiszta pragmatizmusból – akár a szlovákiai magyarság számára eddig is elért. És úgy néz ki, nem lesz többé olyan esélye, hogy kormánykoalíció tagjaként, pontosabban meghatározó tagjaként folytathassa, amit elkezdett.

De akkor sem maradhat tovább velük, mert erkölcsi hulla lesz a párt, rosszabb mint az MKP.

S ha most a Híd tiszta pragmatizmusból, vagy bármi áron kormányon akar maradni, és megelégszik azzal, hogy csak Kaliňák és Gašpar takarodjon, akkor bebizonyítja, hogy hiába prédikál itt tisztességes, nyitott társadalomról – lenyeli a félmegoldásokat és marad a ficós, kaliňákos bizniszbűnözés lakótársa, félrenéző házibarátja.

Mert, ha Fico marad, Janko Kuciak és barátnője emléke továbbra is piszkos marad. Ha Fico marad, a bűnözőkkel üzletelő, csaló és az állami vagyont permanensen szétlopó csoportok és haverok ismét nyugodtan alszanak tovább, még akkor is, ha meglesz a gyilkos, gyilkosok és a felbujtó, megrendelő. Legfeljebb átrendeződnek. Ugyanis, ne áltassuk magunkat, a fejétől bűzlik a hal. De ez a hal már döglött, és már annyira büdös, mint a halál és a gyilkosság maga.

Szlovákia rendszerszintű megtisztulásának alapfeltétele Fico és barátai, támogatói, bonvivános minisztertársai ill. a hozzájuk köthető haverok és sötét alakok, a dépéhácsaló kivagyi milliomosok, kijáróemberkék, partnerek és háttéremberkék azonnali eltakarodása.

Örökre.  Még akkor is, ha az ellenzék olyan, amilyen.

Ezt akarja most már szinte minden normális ember, és ezt akarná Janko Kuciak és barátnője is.

Tisztelet emléküknek.