Lesz ünnepe az okostelefonnak is?

Baki Attila | 2019. április 20. - 06:56

Kutyafuttában végigpörgetve Európa országait – legtöbbjük a közelmúltig évszázados, évezredes vallási hagyományok által is vezérletetve érezte természetesnek megállapítani országa ünnepeit. Mintha ez is, mint sok egyéb, változóban lenne, lásd Ausztria, lásd nagypénteki munkaszüneti nap – ami idén immáron elmaradt, mert rendelettel így álapították meg.

Mintha az eddig működő közösségépítő-stratégiáink nyűgöt jelentenének. Mert mindenkinek meg kellene felelni, ami persze lehetetlen. Európa szellemi, erkölcsi, történelmi alapjait és értékeit ismert mutatók mentén tanítottuk eddig. Ideje valami újra felkészülni? A toleranciánk alapja az értékeink ismerete és gyakorlása, értékek nélkül mivé leszünk? Előfordulhat, hogy a karácsonyt is majd csak akkor ünnepeljük, ha hétvégére esik? Mi új „ünnepeket” vásárolunk az otthonainkba?

Néhány Gogol vagy Dosztojevszkij, látva napjaink történéseit, jól megélne regényírásból. Transzformálódó Európa, vagy puszta önmegadás az, ami a szemünk előtt zajlik? Mikor lesz ünnepe az okostelefonnak is?