Magyarok az új niggerek, avagy elindult az iskolabusz

Levente | 2017. május 21. - 18:18
Elindult, persze egyelőre csak tesztüzemben, az első szlovákiai iskolabusz, méghozzá Nagybodak- Vajka- Doborgaz- Oroszvár útvonalon. Az egész dolog pikantériája az, hogy nem a magyar gyerekeket viszi magyar iskolába, hanem az ott élő néhány szlovákot az oroszvári szlovák tannyelvű iskolába. Ez az MKP szekértoló portálja, a körkép.sk szerint asszmiláció élő adásban, sőt a cím alapján azt is gondolhatnánk, hogy ezekből a többségében még magyar falvakból elhurcolják a magyar nebulókat szlovák iskolába.

Az erősen egy oldalra húzó, szubjektív egyes részeiben személyeskedő "helyszíni riport" valami óriási rejtett asszimilációs törekvést vél az egészben felfedezni. Ez szerintem nem teljesen így van. Annak, hogy pont azt a néhány szlovák gyereket repítik ezekből a falvakból az oroszvári iskolába, van egy eléggé logikus oka. Egyszerűen egyelőre egy nyolcszemélyes kisbusz teljesít szolgálatot, amibe elég nehéz, sőt veszélyes lenne 38 Bős irányába közlekedő gyereket bezsúfolni. Valószínűleg, ha véglegesítik a projektet, akkor nagyobb gépeket is hadrendbe állítanak. Másik dolog, hogy ezen a vonalon, Bős irányába és visszafelé majdnem minden óraban indul egy busz. Igaz, ezért a gyerekeknek fizetniük kell, míg az iskolabusz ingyenes.

Tehát, én az ítélkezés előtt megvárnám, míg kiforrja magát az egész projekt, ami végén akár még az iskolarendszer átszervezését is megkönnyítheti. Szerintem vannak iskolák, amik teljesen feleslegesen működnek, logikus lenne néhány iskolát összevonni a gazdaságosság és az oktatás minősége érdekében. A logisztikai problémák pedig iskolabuszokkal kiküszöbölhetők. Egy ideális világban ez azt jelentené, hogy javulhatna az iskolák finanszírozása. Kevesebb iskolára jutna ugyanannyi pénz, de ebben azért szkeptikus vagyok, viszont az iskolabusz hálózat kiépítése, szerintem jó alapot ad egy átfogó iskolareformnak. 

A már említett cikk alatti kommentek elképesztőek. Én megértem, hogy valakinek  nem szimpatikus a szlovák politika jelenlegi állapota és a kormány összetétele (nekem se), de azért meg kellene találni azt a minimális szintet, amelyen még lehetséges, hogy kialakuljon egy építő jellegű vita. Vita alatt értsd: különbőző szempontok ütköztetése, építő jellegű kritika, másik fél véleményének tiszteletben tartása, stb.

Amit a Facebookos kommentszekciókban néhány ember művel, az túl megy a butaság határán. Mondjuk nem is értem, hogy miért lepődök meg az ilyenen, hisz már engem is zsidóztak le és fenyegettek fizikai erőszakkal üzenetben egy- egy kommentemért, írásomért. Az internet világa valamiféle biztonságot ad és a sérthetetlenség érzését kelti az emberekben. Pedig a való világ törvényei ugyanúgy vonatkoznak az online gyűlöletkeltésre is.

Na mindegy, ez valószínűleg sosem fog változni, ahogy az sem, hogy egyes "hírportálok" a objektivitást mellőzve, nyíltan politikai pártok és egyéb csoportosulások ellen lázítanak.

Végére a kedvenc, minden realitást mellőző kommentem, amiből egyébként  a blogbejegyzés címe is született:

Utolértük az USA 60-as évekbeli politikáját,csak itt mi vagyunk a niggerek,akik akkor szállhatnak fel a buszra, ha a fehérek (ez esetben a szlovákok) megengedik--és ebbe közreműködnek a "fehérül" beszélő "niggerek"a MOST-HÍD képviseletében