Mi Putyin célja a Szputnyik V-vel?

Gál Zsolt | 2021. április 26. - 16:13
A küzdelem a koronavírus járvánnyal szemben vagy inkább eszközként felhasználni a hibrid háborúban? Inkább ez utóbbi.

Ha valóban a nemzeti érdek vezérelné és racionálisan cselekedett volna, akkor Putyin rendszere nagyjából a következő forgatókönyvet követte volna: 1. Minél több vakcinát legyártok, és minél rövidebb idő alatt beoltom az Orosz Föderáció lakosságának minél nagyobb részét. Mert az emberek egészsége, és az emberi életek megmentése mindennél fontosabb. 2. Ezzel párhuzamosan kérelmezem a vakcina regisztrációját a legfontosabb külföldi piacokon, beleértve az Európai Uniót. Ha otthon már beoltottam a lakosság jelentős részét, felpörgetem az exportot, mert oltóanyagokból nagy hiány van, viszik mint a cukrot, és ezért jelentős gazdasági hasznom is lesz. Ennek érdekében mindent megteszek azért, hogy a termék megítélése kedvező legyen, a szerződésekben vállalat határidőben leszállítom a rendelt mennyiségű oltóanyagot, egyforma minőségben. És általában is nagyon transzparens vagyok, amit lehet nyilvánosságra hozok. 3. Tekintettel a rendszer jellegére – a végletekig központosított hatalom Putyin és szűk körének kezében összpontosul – Putyin elnök a lehető legkorábban, nagy sajtónyilvánosság előtt beolttatja magát, s ezzel nagy jelentőségű szimbolikus aktussal azt üzeni: a vakcina biztonságos és hatékony az oltás nagyon fontos, mindenki kövessen!

És hogyan történt valójában? 1. A cikk írásakor Oroszország a 80. hely környéken tanyázott az oltakozási világranglistán Mexikó és Kambodzsa között, a 100 lakosra jutó vakcinák száma nemcsak az EU vagy Észak-Amerika átlagánál volt alacsonyabb, de Dél-Amerikáénál is. A szlovákiai szint felét sem érte el a beoltottak aránya, pedig Szlovákia sem áll valami fényesen az oltási kampány terén. Úgy tűnik az Orosz Föderáció lakosainak élete és egészsége még sem annyira fontos prioritás. 2. A Szputnyik V gyártója sokáig nem kérvényezte a vakcina regisztrálását az Európai Gyógyszerügynökségnél, nem adta le az ehhez szükséges dokumentumokat, külföldre gyakran késéssel, kisebb mennyiségben és változó minőségben szállított. Úgy tűnik az üzleti haszon és reputáció sem olyan fontos. 3. Bár a vakcinát az orosz hatóságok a világon elsőként – hatalmas médiafelhajtással kisérve – már tavaly augusztusban regisztrálták, Putyin csak idén március 23-án lett beoltva, a kamerák kizárásával, miközben nem akarták elárulni milyen vakcinával. A Kreml szóvivője Dmitrij Peszkov szerint azért, mert mind a három forgalomban lévő orosz vakcina megbízható és hatékony. Úgy látszik a vakcinát valamiért nem kell reklámozni, Putyin hazai és külföldi rajongótábora előtt megbízhatóságát demonstrálni.

Az egésznek nincs logikája? Igen, de csak addig, amíg racionálisan gondolkodunk. Ha elfogadjuk, hogy Putyin rendszere országa nemzeti érdekének azt tartja, hogy aláássa az Európai Unió és a NATO egységét, végső soron szétbomlasztva az integrációs szervezeteket, hogy megossza és egymásnak ugrassza a tagállamokat, megingassa a demokráciákat és megbuktassa a Nyugat-barát kormányokat, akkor sok minden érthetővé válik. Ebben a játszmában a Szputnyik V csak egy újabb eszköz a hibrid hadviselés és a propagandaháború keretén belül, és például Szlovákia esetében kiválóan bevált. A tesztelés 100 százalékos hatékonyságot mutatott, egyetlen vakcina beadása nélkül… Sikerült például megbuktatni az elmúlt 15 év leginkább Nyugat-barát kormányát, összeveszejteni a koalíciós pártokat és elbizonytalanítani a lakosság egy jelentős részét, miközben az ország vezető politikusát jelentősen befolyásolni tudták. Már megérte, a vakcinákat meg vissza lehet kérni.