Miért beszél Bugár egy új párt létrejöttéről?

Simon Zsolt | 2016. május 13. - 10:38
A Híd alapító tagjaként egész eddig úgy gondoltam, a Híd képviseli a magyar választók és Dél-Szlovákia érdekeit.

Ezért is meglepő számomra, hogy Bugár Béla minden kérdés és előzmény nélkül azt terjeszti, hogy valaki a fülébe súgta: egy új magyar párt van alakulóban. Miért teszi ezt?

Talán azért, mert meggyőződése, hogy a Híd az utolsó négy évét tölti a parlamentben? Vagy azért, mert már nem tudja tovább képviselni a magyarok és Dél-Szlovákia érdekeit? Netán azért, mert annak ellenére, hogy meg akarta akadályozni a SMER–SNS kormány létrejöttét, ő maga hozta azt létre? Vagy azért, mert a Híd által képviselt értékrend teljesen megváltozott? Vagy azért, mert tudja, hogy a kialakult helyzetért csakis Ő, mint pártelnök a felelős?

De nem csak kérdezősködni akarok. Nézzük a tényeket!

Ha értékrendről beszélek, akkor arra is gondolok, hogy a Híd azokkal kormányoz, akik Hedviget kiűzték az országból, és mióta az eszüket tudják, másodrendű állampolgárként kezelték a magyarokat. Hogyan lehet az, hogy a kettős állampolgárság kérdése már nem elvi kérdés a korábban alkotmánybíróságon harcoló Híd számára? Egyszerűen ez az egész már semitsem jelent nekik.

A kisiskolák megmentése az elsődleges cél - magyarázzák a helyzetet. De az igazság az, hogy a beiratkozás áprilisban lezajlott a régi szabályozás alapján, a megmentés pedig eddig csak ígéret. Nem, nem mentenek meg minden kisiskolát. Lehet, hogy lesz egy új törvény, de új beiratkozás már biztos nem lesz idén – tehát hiába mentik meg azokat az iskolákat, ahova a szülők nem irattak be egyetlen gyermeket sem.

A Kisebbségi Kulturális Alap létrejöttét is jól megígérték, de az is csak valamikor 2018 környékén várható.

A kormányprogram része a déli gyorsforgalmi utak építése is. Igaz, hogy az R7 Egyházgeléig és egy-két szakasz az R2 Zólyom-Kassa vonalon elkészülhet, de ezeken kívül a következő négy évben biztosan nem lesz új út Dél-Szlovákiában – mert az EU-s alapokból származó pénzeket már rég „felporciózták”. Hogy kik? Az előző Fico-kormány emberei!

A Híd a magyar választóknak köszönhetően jutott be a parlamentbe és a kormányba. Az a párt, amit a magyarok alapítottak - köztük jómagam is - azzal a céllal, hogy biztosítanak benne helyet a szlovákoknak is.

Mára a helyzet megváltozott: a Híd 7 kormánytaggal bír (5 államtitkár és 2 miniszter), ebből 2 magyar, 5 szlovák (az egyik államtitkárnak, aki a Környezetvédelmi Minisztériumban van, ráadasul nem, hogy magyar, de az égvilágon semmilyen hidas kötődése sincs!). Számomra ez azt mutatja, hogy a helyzet megváltozott: a Híd már kezd a szlovákoké lenni, de azért van benne hely még a magyaroknak is.

Bugár egyébként azért is suttoghat össze-vissza, mert tudja nincs utódja. Vagyis pontosabban: nincs magyar utódja.

A két éven át tartó kampánynak köszönhetően Lucia Žitňanská lett a Híd második embere (régen bizony hatalmas SMER-ellenes volt, ma már Robert Fico a főnöke. Bugár sem lesz örökké aktív politikus, és egyszer ő is távozni kényszerül a politikából.

Ha a Híd feladja, vagy már feladta a magyar érdekek képviseletét, az MKP pedig parlamenten kívül marad, akkor a törvényhozásban már senki nem fogja Dél-Szlovákia lakosságát szolgálni. Nehezen elképzelhető az is, hogy egy ilyen Híddal szövetkezzen az MKP, mert akkor ugyanúgy feladná elveit és nehezen tudná képviselni a választók érdekeit.

Szomorú ez a forgatókönyv? Igen, az! De reális, és ez még szomorúbb. Mégis mi lehet Bugár gondja a fent említettek tükrében? Valami gond van a koalícióval? Esetleg valamilyen botrány van készülőben, amiről el kell terelni a közvélemény figyelmét? Vagy Bugár Danko haverjának echte ősSNS-es kollégái nem nézik már olyan jó szemmel a nagy haverságot? Vagy pusztán arról van szó, hogy azt kell valahogy leplezni, hogy a Híd az égvilágon semmit sem tart be manapság, amit a választási kampány során felvállalt, ígért?

Végezetül csak annyit, hogy:

„Ha az érdekképviselet nem működik, nem a bútort kell lecserélni...!”