Miért fontos a tesztelés és nem megoldás a gazdaság kikapcsolása

Simon Zsolt | 2020. október 29. - 11:20
Ahogy egyre súlyosbodik a járványügyi helyzet, úgy romlik le kormányunk, de leginkább Igor Matovič kommunikációja is a témában. Valóban megoldás lenne az emberek fenyegetése, szankciók kilátásba helyezése? Nem hiszem.

Véleményem szerint, ha valaki megtudja, hogy vírusfertőzött, akkor minimálisan a saját szűkebb környezetével szemben elővigyázatosabb lesz. Az országos tesztelés értelme a fertőző polgárok felderítése. Tulajdonképpen mindegy, hogy egy vagy tízezer lesz a számuk. Ez a lépés a vírus terjedését hivatott megállítani, és az egyének egyéni felelősségét növelni. Jelenleg minden nap magasabb és magasabb a pozitívan teszteltek aránya.

A Magyar Fórum támogatja a koronavírus elleni országos tesztelés elrendelését, egyben az egyén felelősségének saját környezetéhez való növelését. Ha azonban az állam következetes kíván lenni ennek megoldásában, akkor további intézkedéseket kell foganatosítson. Már az ország határain biztosítania kell, hogy a vírus más országokból történő behurcolása minimalizálódjon. Ennek érdekében közvetlenül a határokon el kell elvégezzék az országba belépni kívánók vizsgálatát. 

Mind az állam, mind pedig az önkormányzatok részéről helytelennek tartom a felkészületlenségükről szóló panaszáradatot, hiszen az elmúlt két hétben végrehajtott teljesítményük ennek pontosan az ellenkezőjét mutatja. Ugyanakkor személyes feladatunk is, hogy mindannyian segítsük a munkájukat. Nem feltétlenül saját magunk miatt, hanem szüleink és nagyszüleink érdekében. Egyszerűen meg kell tennünk. Persze a szabályszegésért járó pénzbüntetés kilátásba helyezése és a kijárási tilalom nem a legmeggyőzőbb módja annak, hogy az országos részvétel arányát felemeljék. A személyes felelősségre és az emberi jóságra kellene intenzívebben fókuszálni a figyelmet. Minden józanul gondolkodó személy védi legközelebbi hozzátartozóit, és szeretné, ha mielőbb visszatérne az élet a régi medrébe.

 A tesztelések során pozitív eredményt mutató személyek karanténba küldése jó megoldás. Jelenleg a nem vírusfertőzöttek egészségügyi biztonságának a megőrzése az egyik legégetőbb megoldásra váró feladat, hiszen gyógyításuk egyre körülményesebb, a kórházakban meghatározatlan időre halasztják a műtéteket, és immáron ezek az egészségügyi intézmények képezik a vírus terjedésének gócpontjait. Ezt a helyzetet nagyon gyorsan kezelni kellene, mihamarább újraértékelni a betegkezelés rendszerét. Senkinek sem lenne jó, ha az olasz úton találnánk magunkat. 

Nem támogatjuk viszont a teljes országzárlatot (lockdown.) Képmutatásnak tartjuk az üzletek nyitvatartásának engedélyezését is, miközben tiltják a vásárlók belépését, hiszen ezzel a viselkedéssel csak az ország gazdasági visszaeséséhez és a munkanélküliségi ráta emelkedéséhez asszisztálnak az ország irányítói. Az állam újbóli „kikapcsolása” családok tömegét sodorná a szegénység küszöbére. Összehangoltan kell fellépni a vírussal szemben, megőrizve a polgárok életszínvonalát és támogatva a gazdaság akadálytalan működését. Hiszen nem lehet kizárni, hogy a vírus mutálódik, esetleg valamilyen mutánsa állatok útján terjed majd. Ma covid, legközelebb bármi más lehet majd. Most szerzett tapasztalataink arra kell buzdítsanak, hogy a világra nem tekinthetünk úgy, mint azt eddig tettük, és a változás, valamint a változásra való készség ott kell legyen bennünk.

Befejezésül álljon itt egy rövid felhívás a kormányhoz: a helyzet megoldása felé vezető útnak nyitottnak és szakértelemmel kikövezettnek, minden ködösítéstől és kilátásba helyezett büntetéstől mentesnek kell lennie. A családtagjainkért és barátainkért vállalt felelősségre való hivatkozás többet ér a polgároknak tett szemrehányásoktól. És persze a kormány képviselői ne szegjék meg mindazt, amit mindenki mástól elvárnak.