Miért költjük a pénzünket haszontalan tárgyakra, nem pedig kellemes élményekre (Karácsonykor is igaz)

aquarius06 | 2022. december 15. - 14:13
A pozitív élmény vásárlásának ötlete egyesek számára vonzónak tűnhet, de a valóságban az emberek hajlamosak inkább kézzelfogható tárgyakra költeni a pénzüket, mint megfoghatatlan élményekre, több okból is.

 

Az első és legfontosabb, hogy az emberek általában nagyobb értéket tulajdonítanak azoknak a dolgoknak, amelyeket fizikailag birtokolhatnak és megtarthatnak. A kézzelfogható tárgyak a tulajdonjog és a biztonság érzését kínálják, míg az immateriális élmények múlandóak, és nem tarthatók vagy birtokolhatók. Ez a fizikai javakhoz való pszichológiai kötődés arra késztetheti az embereket, hogy a pénzüket inkább tárgyakra költsék, semmint élményekre.

Ezenkívül a tárgyak vásárlása gyakran nagyobb kontrollt és döntéshozatalt kínál. Fizikai cikk vásárlásakor a vásárló alaposan mérlegelheti lehetőségeit, és megalapozott döntést hozhat saját személyes preferenciái alapján. Másrészt az élmények kiszámíthatatlanabbak lehetnek, és nem mindig felelnek meg a vevő elvárásainak.

Továbbá a kihagyástól való félelem (FOMO-"fear of missing out".) is szerepet játszhat abban, hogy az emberek miért szoktak tárgyakra költeni, nem pedig élményekre. A FOMO jelentése "félelem a kimaradástól". Ez egy szorongás vagy nyugtalanság érzése, amely akkor keletkezhet, amikor az egyén úgy véli, hogy lemarad valamiről, amit mások átélnek vagy élveznek. A FOMO gyakran arra készteti az embereket, hogy olyan tevékenységekben vegyenek részt vagy olyan döntéseket hozzanak, amelyeket egyébként esetleg nem követtek volna el, hogy elkerüljék, hogy kirekesztettek legyenek.

A FOMO gyakori élmény a mai társadalomban, ahol a közösségi média és a technológia egyéb formái megkönnyítik az emberek számára, hogy lássák, mit csinálnak mások, és úgy érezzék, lemaradnak az izgalmas eseményekről vagy élményekről. Ezt az érzést felerősítheti az interneten elérhető folyamatos információáradat, ami azt a látszatot keltheti, hogy mindenki jól érzi magát nélküled.

A FOMO arra készteti az embereket, hogy impulzív döntéseket hozzanak, vagy olyan tevékenységekben vegyenek részt, amelyeket később megbánhatnak. Ez elégedetlenség érzéséhez is vezethet, mivel az egyének úgy érezhetik, hogy folyamatosan másokhoz hasonlítják magukat, és alulmaradnak. A FOMO negatív hatásainak elkerülése érdekében fontos, hogy az egyének saját céljaikra és tapasztalataikra összpontosítsanak, ahelyett, hogy másokhoz hasonlítanák magukat.

A JOMO (joy of missing out) a "kihagyás örömének" rövidítése. Az elégedettség és a boldogság érzésére utal, amely abból fakad, hogy elégedett vagyunk azzal, amink van, ahelyett, hogy új tapasztalatok felkutatásának vagy folyamatos szocializációnak a szükségességét éreznénk. Ez ellentéte a FOMO-nak, vagyis a „kihagyástól való félelemnek”, ami a szorongás vagy sajnálkozás érzése, amely abból fakad, hogy nem veszünk részt a társadalmi eseményekben vagy élményekben.

Egy másik ok, amiért az emberek inkább tárgyakra költik a pénzüket, mint élményekre, az az, hogy a tárgyak vásárlása nagyobb kontrollt és döntéshozatalt kínál. Fizikai cikk vásárlásakor a vásárló alaposan mérlegelheti lehetőségeit, és megalapozott döntést hozhat saját személyes preferenciái alapján. Ezzel szemben a tapasztalatok kiszámíthatatlanabbak lehetnek, és nem mindig felelnek meg a vevő elvárásainak.

Összefoglalva, az emberek hajlamosak a pénzüket tárgyakra költeni, nem pedig kellemes 
élményekre a kézzelfogható javakhoz való pszichológiai kötődés, az irányítás és a döntéshozatal érzése, valamint a kimaradástól való félelem miatt. Bár a pozitív élmények megvásárlásának ötlete vonzó lehet, a valóság az, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel fektetnek be fizikai tárgyakba.