Minden idők leggyengébb cseh válogatottját láttuk?

Csehszlovák Kém | 2016. június 22. - 13:18
Ezúttal nem segített a legendás cseh szerencse, de eljött az igazság órája: a visegrádi országok közül elsőként Csehország válogatottja megy haza a franciaországi Eb-ről.

Noha a spanyolok és a horvátok nem csak kemény riválisok voltak a csehek számára a csoportban, de a világszínvonalat is képviselték, a törökökről ez már régen nem mondható el, ha egyáltalán. Bár 2008-ban az elődöntőben esett ki a csapat, és 2002-ben bronzérmet szereztek a dél-koreai-japán világbajnokságon, jelenlegi válogatottjuk aligha közelíti meg egykori csapatuk színvonalát. Csakhogy ez a török csapat meglehetősen okosan és ellenállhatatlanul játszott a csehek ellen, teljesen megérdemelten nyerték meg a mérkőzést, míg a csehek semmit nem mutattak: kluci, csomagolhattok, mehettek haza!

Pedig cseh szempontból a mérkőzés összképe első pillantásra nem is tűnt rossznak. Első két meccsükön összesen nem alakítottak ki annyi helyzetet, nem támadtak olyan lendületesen, mint a kedd esti meccsen. Csakhogy a gólokat a törökök lőtték. Hubník hibájából, egy villámgyors akció után, már a 10. percben vezetést szereztek a törökök, aztán a csehek már csak rohantak az eredmény után. Végül jött a második gól és minden eldőlt. Ez az alapállás az egész francia Eb-n jellemezte a csapatot, amely egész sor hibára mutatott rá a cseh csapat játékában.

Lássuk be, Čech kapuson kívül - aki egyébként semmit nem fogott meg a törökök ellen - a mai cseh válogatottból egyszerűen hiányznak az olyan egyéniségek, mérkőzéseket elönteni tudó játékosok, akik például ott vannak már a szlovák - Hamsík, Duda - vagy a magyar - Dzsudzsák, Kleinheisler - és a lengyel válogatottban - Levandovsky, Kuba - is. Ráadásul ami nagyon látványosan előjött a csehek három meccse alapján, és amelyben például a magyar válogatott nagyot fejlődött, az a labdatartás, illetve annak hiánya. Ebből pedig máris következik az, amely miatt a csehek "töketlen" csapat benyomását keltették: képtelenek voltak támadásokat építeni, meglepni valami váratlannal az ellenfelet.

A csehek balszerencséje az volt, hogy ilyen játékosok nem csak a V4 országok csapataiban, de csoportellenfeleik válogatottjaiban is játszottak. A spanyolokat és a horvátokat most talán hagyjuk is, felesleges lenne felsorolni a teljes csapatuk, de páldául a törököknél is ott volt a még csak tizennyolc éves Emre Mor. Igen, tudom, Tomáš Rosickýt ide sorolhatnánk, de az örökösen sérült cseh klasszissal egszerűen lehetetlen számolni. A legfrissebb pletykák szerint egyébként Rosa a Spartaban vezethet le, bár még hivatalos döntés nincs leszerződtetéséről.

Amíg a szlovákok képesek voltak az oroszokat, a magyarok az osztrákokat legyőzni, mellette pedig egy pontot is begyűjtöttek az angolok és az izlandiak elleni meccsen, addig a csehek mindhárom meccset elbukták. A horvátok elleni pontszerzést nem számítom ide, mivel az inkább a külső körülményeknek volt köszönhető, és nem futballtudásnak. A jelenlegi állás szerint még az albán csapat is több pontott szerzett a francia Eb-n, mint a cseh - ezzel a fájdalmas helyzettel kell szembenézni most minden cseh szurkolónak.