Minden radikalizmus egyben önpusztító is.

Bindics László | 2021. augusztus 26. - 12:49
Az elmúlt évtizedek politikája oda vezetett, hogy nincs magyar képviselet a szlovák parlamentben.

Hibást keresni és találni lehet, és sokan meg is teszik. De valójában mire is törekszünk ezzel? Ebből együttműködés és megoldások nem születnek. Jóval fontosabb egy átlátható és világos program, ami biztosítja minden magyar és magyar érzelmű embernek megmaradását és fejlődését Dél-Szlovákiában.

Ezért mi, a Magyar Fórumban egy olyan jövőképet tűztünk ki magunk elé, ami nyíltan felvállalja a magyarságot, mint értéket, viszont próbál együttműködni a többségi oldallal is. Szlovákiában élünk, ez az otthonunk. A radikalizmus számunkra, és talán sokak számára sem megoldás. Ez nem azt jelenti, hogy feladjuk a múltunkat, hanem azt, hogy magabiztosan és optimistán nézünk a jövőbe. Számunkra nem a megosztottság, hanem az egység a fontos. Számunkra nincs jó vagy rossz magyar.  Magyar és magyar érzelmű dél-szlovákiai ember van. Nem a köztünk lévő különbségekre helyezzük a hangsúlyt, hanem arra, ami összeköt bennünket. Így is kevesen vagyunk.

Nem a széthúzás és a kicsinyes hibakeresés a megoldás, hanem az együttműködés, egymás kölcsönös tiszteletben tartása, egymás identitásának az elfogadása. A cél közös. Egy jobb és élhetőbb ország megteremtése. De ezt úgy nem tudjuk elérni, hogy közben harcolunk és radikalizálódunk.

Fontos az anyanyelvünk, fontosak a kisebbségi jogaink, fontos a kultúránk, a magyar iskolák megmaradása, fejlődése. De nekünk fontos az is, hogy ne tegyünk különbséget magyar és magyar között, sőt, szlovák és magyar között sem, mert nem az számít igazán, hogy ki milyen nyelven beszél, hanem az, hogy ki milyen ember.

Attól, hogy rámutatunk egy problémára, attól még az nem oldódik meg. 30 éve, 100 éve ismerjük a problémákat és feszültséget. Lehetőség is volt rá, hogy oldva legyenek. Mégsem így történt. Volt parlamenti képviseletünk, volt vegyes pártunk is, ott volt a döntéshozatalban. Történt valami? Lett megoldás? Ne hagyjuk újból megvezetni magunkat.

A Magyar Fórum számára a fejlődés és a higgadt átgondolt, együttműködésen alapuló politizálás a fontos, prioritásunk egy élhetőbb, biztonságosabb jövő megteremtése mind számunkra, mind a jövő generációk számára.