Minden tisztességes ember mondja el a véleményét!

Simon Zsolt | 2016. július 8. - 17:06
Talán sokaknak feltűnt már, hogy a parlamentben manapság nem a polgárok gondjait oldják meg, hanem csupán szórakoztatják őket.

Szomorúsággal tölt el, amikor tudatosítanom kell, hogy a Robert Fico vezette kormányok milyen szintre juttatták Szlovákiában a klientelizmust és a korrupciót. Olyan mesterien művelik ezt a két műfajt, hogy azt a történelem legnagyobb banditái is megirigyelhetnék.

A kabinet ráadásul már nem veti alá magát a parlament ellenőrzésének. A kormánykoalíció tagjai úgy táncolnak, ahogy Fico és Kaliňák fütyül, és elutasítják a komoly párbeszéd minden formáját az ellenzékkel.

Minden ember tudja, hogy morálisan nincs rendben, nem etikus, ha egy belügyminiszter saját maga ellen folytat vizsgálatot. Az sincs rendben, hogy kenőpénz nélkül a polgárok már szinte semmit nem tudnak elintézni. Nincs rendben, ha a rendőrség tagjai egy Bašternák-típusú emberről úgy beszélnek, mint a "mi emberünkről". És nincs rendben az sem, hogy az egészségügyben rendelkezésre álló pénzt túlárazott műszerek beszerzésére költik, amiből az illetékesek teletömhetik a zsebüket.

A demokráciában elengedhetetlen a nyilvánosság kontrollja, de ez Szlovákiában nem létezik.

A demokratikus alapokon működő közösségekben normális, ha egy politikus egészséges önértékeléssel rendelkezik. Nálunk ez sem létezik. Mindez pedig annak az eredménye, hogy az embereknek elvették a kedvét a politikától, és már egyszerűen nem kíváncsiak a történésekre.

Éppen emiatt egy ösztönző felhívást szeretnék közzétenni.

Szeretnék megkérni minden becsületes közéleti szereplőt és tisztességes embert, hogy nyilvánosan fejtsék ki a véleményüket a közéleti történésekkel kapcsolatban.

Ha a tisztességes emberek lemondanak erről, akkor pontosan olyan emberek kapnak teret, mint Fico, Kaliňák vagy Bugár... A parlamentünk pedig nem parlament lesz, csupán egy vásári bohózat.