A minisztérium “megette” a minisztert - Fizetni kell az öntözővízért!

Simon Zsolt | 2016. szeptember 13. - 12:06
A Híd által irányított környezetvédelmi minisztérium fizetőssé teszi az öntözővíz használatát a dél-szlovákiai gazdák számára. Az erről szóló törvényt első olvasatban megszavazták.

Solymos László miniszter terve szerint – miután a kutakat nyilvántartásba vették – azokra a kutakra vetnék ki az illetéket, amelyekből több mint 1250 köbméter vizet öntöznek ki a gazdák egy hónapban. Tehát aki ennél többet öntöz egy kútból 30 nap alatt, annak fizetnie kell a vízért.

Itt felmerül a kérdés: hogyan állapítják meg azt, hogy melyik kútból öntöznek ki a gazdák 1250 köbmétert, és melyikből nem?  A hivatalnokok válasza szerintem pofon egyszerű lesz: vízórát kell szerelni minden kútra.

Ezt fogja Solymos és Bugár bevezetni.

Azok, akik a dél-szlovákiai gazdákat sújtva fizetőssé akarják tenni az öntözővizet, Brüsszelre mutogatnak: ha ezt nem lépik meg, az Európai Bizottság leállíthatja az EU-s alapokból származó támogatások kifizetését – mondta a minap a környezetvédelmi miniszter.

Ez azonban egyáltalán nem igaz.

A témával foglalkozó EU-s jelentés szerint a szlovák jogrendszerbe nincs kellőképpen beágyazva a fizetős mezőgazdasági vízszolgáltatás. Tehát nem maga a víz, hanem a vízszolgáltatás! Ez pedig óriási különbség!

A 2000/60-as rendelet így definiálja a vízgazdálkodási szolgáltatás fogalmát:

38. Vízgazdálkodási szolgáltatásnak számít minden olyan szolgáltatás, amelyet háztartásoknak, közintézményeknek, vagy bármilyen gazdasági tevékenység számára nyújtanak:

a) a felszín alatti vizek fogyasztása, duzzasztása, tárolása, kezelése és terjesztése

Ez alapján minden politikus, hivatalnok vagy választópolgár számára világos kell, hogy legyen:

A víz nem egyenlő a vízszolgáltatással!  

A vizet nem kell illetékkel sújtani, a vízszolgáltatás költségeit pedig – áramot, béreket, berendezéseket – a gazdának, vagy a kút tulajdonosának kell állnia. Ahogy ez a gyakorlatban meg is valósul. A valóság tehát az, hogy a gazdák már most is fizetnek a vízszolgáltatásért.

Ha a fizetős öntözővízért harcoló politikusok közül valakinek ez a világos magyarázat nem volna elegendő ahhoz, hogy ép ésszel felfogja, Brüsszel egyáltalán nem akarja megadóztatni a vizet, íme egy következő érv:

A már említett 2000/60-as rendelet 2000-től van érvényben, 2005-től pedig az én javaslatomra az öntözővízért nem kell fizetni.

Az Európai Bizottság azóta sem indított kötelezettségszegési eljárást Szlovákia ellen.

…és még egy szempont: a bősi gát megépítését követően csökkent a Csallóköz talajvízszintje, mivel a duzzasztó le van szigetelve. A talajvízszintet a környezetvédelmi tárca által irányított Vízgazdálkodási Vállalatnak kéne szabályoznia a csatornarendszeren keresztül – és ezt a feladatot enyhén fogalmazva is hanyagolják.

Mivel a művi beavatkozások eredményeként a természetes talajvízpótlás már nem biztosított, ezért teljes mértékben indokolt az EU-s szabályzat kivételt engedélyező lehetőségének az alkalmazása is.

Itt már csak az a kérdés megválaszolatlan, hogy a Híd politikusai miért nem a dél-szlovákiai lakosok és gazdák érdekeit képviselve akarják megoldani ezt a helyzetet. Ahelyett, hogy megoldást keresnének, rögtön azt mondják: “Ez van, fizetni kell, mert Brüsszel erre kényszerít minket!”, miközben ez hazugság. Lenyomnák az “adót” az emberek torkán – akkor is, ha az illeték bevezetésére még csak szükség sincs.

Úgy tűnik, a minisztert “megette” a minisztérium. A fennáló helyzet alapján csak azt a következtetést lehet levonni, hogy itt nem miniszter irányít, hanem a hivatalnokok irányítják a minisztert.