Miért a botrányos a dunaszerdahelyi kórházi parkoló-szerződés?

Nagy József Dunaszerdahely | 2013. november 29. - 15:36
Ha valaki azt gondolja, hogy azért jogos fizetőssé tenni egy kórház parkolóját, mert van erre már (ritka) példa, ne olvassa tovább a bejegyzést. Ha mást érdekel, hogy hogyan lehet a példaképet úgy megüberelni, hogy majd arról koldulunk - arról olvashat lejjebb. Két pozsonyi kórház dolgozói a nemrégen kipattant hasonló afférban ezért a miniszter fejét követelik- állami kórház lévén. Mit követel majd a szerdahelyi - csallóközi ember?

Lám, nyilvánossá tették a kórház botrányos parkolási-díj szerződését. Miért ne, hiszen sikeresen lefutottak a választások, ideje pénzt keresni. A szöveg nagyon hasonlít a DAC Mohseni megállapodásra. Amit Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere (MKP), akkori jogtanácsadó készített. Ezt a parkolódíjas szerződést pedig ő írta alá. Mi is a botrányos?
- Korrupciógyanús: 15 évre szól, előnytelen, indokolatlan és felmondhatatlan, illetve felmondható, de 4.500.000 Eurót azaz 135 millió korona büntetést fizetne a kórház. Miért? Mert pár tízezer eurót fektetett a francia a bejárat előtti parkoló felújításába? Vagy inkább a feltehetően több százezer Eurót félti, amit az “ügyintézésbe” fektetett? 
- A 600 kórházi alkalmazott, az orvosok, nővérkék és a műszaki személyzet és emellett a bérlők ingyenes parkolását semmi nem garantálja a szerződésben. Továbbá miért nem gondolt a városatya e szerződés aláírásakor az elsősegélyre rohanó rémült szülők, hozzátartók helyzetére?
- A mai 50 cent helyett 1 Euro a maximális óradíj, ami évente infláció szerint 10 centtel is emelkedhet. 
- A szerződés emellett nyíltan leszögezi, hogy megkerülték a közbeszerzési törvényt (a koncessziós trükkel) és versenytárgyalás nélkül írták alá a szerződést a franciákkal. Ha már egyszer ezen is nyerni kell: nem találtatott volna hazai, ne adj isten szerdahelyi vállalkozó a parkoló üzemeltetésére? Főleg úgy, hogy abból a több százezer Euróból a kórháznak sokkal több jutna?
- A bevétel javarésze de minimum 50%-a magánkézbe kerül. A bevétele 1 Eurós óradíj mellett 350.000 eurót is jelenthet évente. Ezt a páciensek és az ott dolgozók fogják megfizetni. A beismert bevételből évi fix 49.600 Eurót megtart a francia és a maradéknak a 40%-a is neki jár.
- Nincs befektetési garancia új parkolóhelyek létrehozására. Ha összehasonlítjuk a múlt havi, hatalmas ellenállást kiváltó pozsonyi kórházi parkolódíj bevezetésével, akkor azon még jobban látható a szerdahelyi lopás mértéke. A 2 pozsonyi állami kórház a parkolókat nem ingyen adta át az üzemeltetőnek, hanem 900.000 Euró bérletért. És emellett a cég köteles nemcsak újraaszfaltozni és szegélykövezni a régi parkolókat, de 460 új, zöldmezős parkolóhelyet is kiépíteni. Mindezt így is csak 10 évre kapta meg. Ehhez képest Dunaszerdahely polgármestere ingyen adta bérbe és nem kötelezte új parkolóhelyek kiépítésére sem, hiszen azok a Billa odatelepítésével voltak garantálva.