A Nagy Testvér figyel téged?

Simon Zsolt | 2021. április 3. - 10:03
Különös időket élünk. A volt országos rendőrfőkapitány, speciális ügyész, a titkosszolgálat vezetője és más magas rangú rendőrségi és állami tisztviselők kerültek őrizetbe. Velük együtt számos, a Smer-kormányok idején lubickoló oligarcha várja bírósági tárgyalását.

A rácsok mögött ítéletüket várók mértékvesztetten élvezték a korábbi idők lehetőségeit. A milliók sem elégítették ki étvágyukat. Gazdagnak lenni kevés volt nekik, telhetetlenségük nem ismert határokat és szabályokat. Teljesen mindegy volt számukra, hogy milyen módon gyarapítják vagyonukat, egy idő után a törvények sem állták útjukat. A cél, a mértéktelen felhalmozás szentesített minden eszközt. 

Mindez odáig terebélyesedett, hogy a korrupt rendőrségi tisztviselők naprakész információkat szállítottak a jó kormánykapcsolatokkal rendelkező maffiózóknak. A bizniszükkel kotnyeleskedő személyekről mindent tudtak, ismerték lakhelyüket, személyes viszonyaikat, családjukat, autójukat, bármit. Bárkit megfigyeltek, bárkit megzsaroltak. A legrosszabb eseteben az megfenyegették.

A változást ígérő kormány nem élhet ilyen javaslattal

Időközben pedig parlamenti választásokat tartottak, amit olyan mozgalom nyert meg, amelynek vezetője célul tűzte ki, hogy kitakarítja mindazt, ami az elmúlt hosszú évek során rohadni kezdett. Mozgásba lendült valami, a közelmúlt illetékeseit a nyomozó hatóságok begyűjtötték. Úgy tűnt, az állam megőrzi arculatát és lassan megtisztul múltja foltjaitól. 

És ezek után jött a derült égből a villámcsapás, olvasom, hogy a korrupció elleni harc keretében a Belügyminisztérium, amit a választásokat nyert mozgalom minisztere vezet, fontolóra vette

egy központi, a banki számlák nyilvántartását tartalmazó adatbank létrehozását, ahol a bankok klienseinek egyenlegeiről kapnának tájékoztatást.

Teljes mértékben támogatom a szervezett bűnözés és korrupció elleni harcot. Egyetértek azzal, hogy mindenki, aki ilyen „ügyben” akárcsak a leghalványabb gyanúba is keveredik, alaposan legyen kivizsgálva, hogy a piszkos pénzeket ne lehessen nyugodtan használni.

Azonban, árulja el valaki, hogy rendvédelmi szervek miért akarják ellenőrizni a bankszámláinkat? Talán en bloc mindannyian vagyoni bűncselekmény gyanúsítottjai vagyunk/lennénk?

A banki titoktartás fogalma nem mond senkinek semmit?

Ki és milyen módon határoz majd arról, hogy akármelyik állampolgár magánszámlájáról adatokat gyűjtsön? Milyen indokkal tennék ezt? 

A polgároknak az állami intézményekbe vetett bizalma talán ez által fog visszaállni? Egyetlen indokot sem lehet felhozni arra, hogy egy állami hivatalnoknak mi oka lehet bárki banki egyenlegét is „tanulmányozni.” Mi több, az érvényes európai jogszabályokkal szemben menni nem lenne célszerű. Egy újabb fölösleges és kontraproduktív elképzelés tanúi vagyunk.

A hitelesség mindig a vékony jégen való táncolást jelenti

És most képzeljék el a következő pillanatot, egy szép napon visszatér a maffiakormány, az, amelyik mindig a megfelelő irányba haladt. A Belügyminisztérium élére egy jóképű legényt helyeznek majd, valakit, aki majd további jóképű, de telhetetlen legényeket fog ismerni. Az utóbbiak útjába akad egy olyan cég, vállalkozás, bármi, amelyik nem elégíti ki a szájuk ízét. Vagy csak úgy hiteltelenné akarják majd tenni az ellenfelüket. Felhívják a belügyminisztert, a jóképű legényt, és lazán begyűjtik a kiszemeltek banki adatait, az utolsó centig. 

Mindezt megsejti a média, majd azonnal kérdőre vonják a belügyminiszter. Mi is lesz a válasza? „A hatályos törvényeknek megfelelően jártunk el, és preventív céllal ellenőriztük a felmerült vagyoni bűncselekmény gyanúját.”

Ugye, értik? Ez őrültség!

A rendőrség és ügyészség jelenleg is elegendő eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy a gyanús személyek adatait, köztük a számláik mozgását, ellenőrizzék. Ezért sem értem, hogy mit szolgálna egy ilyen érzékeny beavatkozás a törvénytisztelő polgárok mindennapi életébe.

Az egyetlen elfogadható magyarázatot abban látom, hogy a Belügyminisztérium ezzel a javaslatával erősíteni akarja az európai bankpiacon meglévő versenyt, hiszen egy ilyen veszélyes javaslat elfogadása után az ország polgárai majd az osztrák, cseh, lengyel vagy magyar bankok szolgáltatásait fogják igénybe venni.