Nagymegyeri birkózóklub

Szigeti Attila | 2018. február 23. - 13:40
A Csallóközi futballeufóriát szinte semmi sem übereli, de aki az orránál picit tovább lát, és figyelemmel kíséri szűkhazánk sportsikereit az tudja, hogy a focin túl is létezik sportesemény, sportsiker.

Nincs mit azon tagadni, hogy még mindig a legnépszerűbb sportágnak számító futball kapja a legnagyobb anyagi támogatásokat, és kijelenthetjük, hogy töredékét kapják csak más sportágak, mint jelen esteben a birkózás, amiről szerettem volna pár sort papírra vetni.

A 80-as években testközelből tapasztalhattam, milyen nehéz körülmények közt tengették életüket a birkózó szakosztályok, viszont ami a napokban Nagymegyeren zajlik a birkózóklubnál az több mint aggasztó.

Ebben az írásban, nem szeretnék a versenyzők sikereiről írni, mert akkor unalomba merülne, hiszen végelláthatatlan hosszú lenne felsorolni is, viszont annyit, hogy nemzetközi versenyeket nyernek, világ - és Európa- bajnokságon vettek részt, és többszörös szlovák bajnokok!!!

A minap ellátogattam Nagymegyerre, és megnéztem egy edzésüket, amit Raisz Attila vezetőedző vezényelt le szokás szerint.

A gyerekek a Bartók Béla magyar tanítás nyelvű alapiskola parkolójában várták edzőjüket, és mikor megérkezett már lehetett tapasztalni, hogy a tanítványok rajonganak edzőjükért, akinek mindegyikükhöz volt egy üdvözlő szava.

Míg a sportolópalánták készültek az edzésre a „kis” tornaterem sarkában, lehetett vagy 12 fok, és átvetkőztek, addig pár szót váltottam edzőjükkel, aki nem titkolta elkeseredését.

Mellesleg fiúk lányok együtt öltözködtek, és korosztályok széles választéka megtalálható volt közöttük.

A gyerekek rakták a szőnyegnek nevezett valamit, és ráhúzták a szakadt ponyvát, abban a pillanatban örömmámorban úsztak, kezdődött az edzés.

21 évig voltam megszakítás nélkül futballedző, de amit ott láttam komolyan mondom maga a csoda. Akkora kedvvel, odaadással és akarattal edzettek azok a gyerekek, hogy láttam már sok edzést, de ilyennel még nem találkoztam. Tisztelettudóan megkérdezik, ihatnak e vizet, vagy ki e fújhatják az orruk, ki e mehetnek a mosdóba.

A fegyelem maximális, ami kimondottan edzőjüknek köszönhető, és a szülők visszajelzése alapján sok más is változott mióta Attila foglakozik velük. Mint például egyesek egészségi állapota, ideális testsúlyt értek el, és fizikálisan jobbak lettek.

Napestig ódákat lehetne zengeni ezekről a nem hanyagolható tényezőkről, viszont pár kérdés felvetődik a jóérzésű sportszerető emberben.

Vajon miért kap csak az éves városi költségvetésből mindössze 3 ezer eurót ez a egyesület, amiből szerény számításaim alapján nagyrészt kifizetnek az iskolának az 1 órai, 5 eurós bérleti díjért, mert nem, hogy ingyenes lenne a gyermeknevelés, de az iskolaigazgató úr még felemelte a bérleti díjat.

Hideg tornateremben való öltözködést ezek a gyerekek kibírják, na de egy ejnyebejnyét azért ez is megérne.

Tisztában vannak kedves olvasók, hogy a helyi futballklub, akik nem, hogy nemzetközi porond közelébe, de ebbe a gyenge szlovák futballközegben is csak bukdácsolnak valamelyik ligában milyen költségvetéssel dolgoznak? Milyen fizetést kap a helyi futballklubban tevékenykedő edző és játékos?

Elmondom!

A havi költségvetésük több, mint ezekre a gyerekekre szánt éves költségvetés.

Na itt tessék elszégyelleni magukat tisztelt városi képviselő urak, és kedves polgármester úr.

Ez több mint szomorú tisztelt érintettek…

Más.

Tisztelt pedagógus!

Igen egy birkózó, pár év elteltével fejlettebb, erősebb lesz korabeli társainál, de tessék már elhinni Attilának még arra is kiterjed figyelme, hogy figyelmeztesse, és büntesse, ha egy kisbirkózó kihasználna sportbéli tudását társaival szemben.

Tehát tessék már pedagógusnak venni azt az edzőt, aki elhivatott és áldozatkész.

Végszóra csak annyit.

Jön a szlovák bajnokság és utána egy edzőtábort abszolválnak a versenyzők. Tudom ők még nem választópolgárok, de ne akarjuk, hogy pár év múlva úgy emlékezzenek vissza valahonnan a messzeségből Nagymegyer városára az ott született gyermekek, hogy rajtuk spórolt a városvezetés pár eurót, és még egy billboardon se akarjanak fényképen szerepelni, mondjuk a helyi polgármesterrel.