Nem elegendő a főügyész cseréje!

Simon Zsolt | 2020. június 12. - 11:30
Kočner Threemája felfedte, hogy a szlovák ügyészség jelentős része (talán még mindig) a korrupciós hálózat aktív része volt. Mindannak ellenére, amit Kočner szörnyű kommunikációjában olvastunk, az ügyészségen számos tisztességes és becsületes ügyész végzi munkáját.

A hiba forrása a rendszer beállítási menüjében keresendő, abban ami az ügyészségnek engedélyezi az érzékeny ügyekbe való politikai beavatkozást. Ami pedig ezt a helyzetet még egy lapáttal tetézi, hogy a főügyész gyakorlatilag

korlátlan jogkörrel rendelkezik,

és afféle „állam az államban” módon gyakorolja hatalmát.

Világos, hogy a nálunk még  mindig érvényes szovjet ügyészi modell meghaladott, és nincs köszönő viszonyban se azzal az állapottal, amiben Szlovákia jelenleg található. Ezért meggyőződésem, hogy ezt a rendszer alapos és mély reformra szorul, ahol nem elegséges a górét kicserélni.

A politikai élet jelenlegi helyzete, a Smer maffiájának választási veresége után, lehetővé tenné nemcsak a főügyész megválasztásának játékszabályait, hanem a rendszerfrissítést is. Ideje lenne a szovjet modellt nyugdíjaztatni és az ügyészséget alaposan megreformálni.

Ezt az ország érdekében haladéktalanul kellene elvégezni.

Naivitás lenne azt hinni, hogy valamiféle öntisztulási folyamat eredményeként az ügyészség majd önmagát reformálja meg. Ennek kiváltásához a kormány politikusainak keménykezű elhatározására van szükség. Ne felejtsék el, hogy választási sikerük egyik összetevője, óhaja pontosan az volt, hogy a politikai maffia tradicionális modelljét, mely 12 évig volt kormányon, megváltoztassák.

Enélkül ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy a bűnözők továbbra is változatlanul befolyással bírnak majd az ügyészség első emberére, tehát nyugodtan aludhatnak tovább. Ezért a mindent a szemnek változtatás ebben az esetben (is) kevés, és csupán a főügyész cseréje fölösleges. Éberen figyelni fogom, hogy a koalíciós politikusokanak érdemben sikerül-e ezt megtenni.